Csúsztatott palacsinta torta
2020. január 03. írta: Anita Fazakas

Csúsztatott palacsinta torta

csusztatott_palacsinta_saveas.jpg

Vendégeink voltak Szilveszterkor, ezért most nem igyekeztem mentesen sütni, mivel ők nem étkeznek mentesen és év végére elfogytak a drága mentes alapanyagok is. Valami könnyű, habos-babos fajta desszertet szerettem volna, ami szívesen fogyaszt mindenki, a gyerekek is. Eszembe jutott, hogy egyszer már gyártottunk a családnak húsvétra csúsztatott palacsinta tortát, amikor rossz volt a sütőnk. Most kicsit még turbóztuk a receptet. Akkor sima palacsinta receptet használtunk (nálunk a sima tojás- és cukormentes, csak liszt+víz+olaj+só), most meg egy habosabb fajtát (tojás és vaj és nádcukor és tej is került bele). A csúsztatott palacsintának csak egyik oldalát kell megsütni és bármivel meglehet kenni. Mi egyhez szoktunk ragaszkodni, hogy legyen benne valamilyen savanyú réteg, különben émelyítő lesz, s mi azokat a desszerteket utáljuk. Most pudinggal tölöttük meg a palacsintákat, puncs, vanília és csoki pudinggal. Egy híg házi cukormentes sárgabaracklekvárt keményítővel felfőztünk, így besűrítettük és ez lett a savanyú réteg a sok édes pudingos réteg között. Citromhabbal is lehetett volna kísérletezni, de most ez volt gyorsan itthon. Gondolkodtam, hogy nem kenem be a tortát semmivel, de végül maradt pont annyi csokipuding ami befedte, így lett egy ronda de finom palacsintatortánk. Elfogyott az egész! (Később mikor összeállt mikor a hűtőben pihent és tiszta tányérra áttettem, már sokkal szebb lett, ha valakinek ez is szempont.)

A csúsztatott palacsinta tészta receptjét a sobors.hu oldalról tanultam el (https://sobors.hu/receptek/csusztatott-palacsinta/). Vajból egy picit kevesebbet tettünk bele mint az adott oldalon és mi 1,5x-es mennyiséggel készítettük, hogy elég legyen a 4 gyereknek és 4 felnőttnek.

Hozzávalók: 300 g finomliszt * 6 db tojás * 150 g vaj * 7,5 dl tej * 120 g nyers nádcukor *  nagyobb csipet só

Elkészítés

1.) Utasítás szerint elkészítettük az ipari pudingporokat, vaníliát, puncsot és csokoládét. A puncshoz adtunk mazsolát is. A házi lekvárt keményítővel felfőztük.

2.) Szobahőmérsékletű vajat+tojássárgáját+cukor egy részét+sót egy keverőtálban habverővel habosra kevertük.

3.) Állandó keverés mellett hozzáadtunk a fenti masszához lisztet+tejet. Simára keverés után 15 percet pihentettük.

4.) Tojásfehérjéből pici sóval kemény habot vertünk, a vége felé hozzáadtuk a maradék cukrot, így még keményebb lesz a hab. A felvert tojásfehérje habot beleforgattuk a tésztába.

5.) Olajat hevítettünk egy palacsintasütőben és belemertünk egy nagy kanál tésztát, aminek egyik oldalát sütöttük csak meg. Miután megsült a sült oldalával lefelé egy nagy angol tányérra fektettük. Majd megkentük az első réteggel, majd így tovább, a követketző palacsintát egy másik ízzel kentük meg stb. Az utolsó palacsintát a sült oldalával felfelé tettük a torta tetejére. Végül kívülről is bekentünk csokoládé puddinggal. Kakaóporral is meglehetett volna szórni a tetejét. Én kivételesen a szilveszteri buli miatt még tejszínhabot is vettem. Feladtam a cukor és liszt és ipari késztermékek mentességére vonatkozó igyekezetemet, de csak alkalomszerűen. :)

 

csusztatott_palacsinta4-saveas.jpg

csusztatott_palacsinta5-savease.jpg

csusztatott_palacsinta_3-saveas_1.jpg

csusztatott_palacsinta_2-saveas_1.jpg

csusztatott_palacsinta_1-saveas.jpg

 

 

süti beállítások módosítása