Tél van és sokáig betegek is voltunk mióta a nagyobbik megkezdte az ovit, így nagyon kívántuk a leveseket. A nehézségek miatt eddig ez az első amit sikerült dokumentálnom ősz óta. Tárkonyos változatot is lehet a leírtak szerint készíteni de inkább pulykahússal.
- Olajat forrósítunk nagy lángon egy nagy fazékban.
- Beleöntjük a 2 fej apróra vágott vöröshagymát majd megsózzuk (levet enged és nem ég le) és üvegesre pirítjuk.
- Hozzáadjuk az apróra vágott zöldséget: 3 db sárgarépát, 1 db fehérrépát, 1 db karalábét. Karamellizáljuk (pirítjuk) nagy lángon. Teszünk a zöldségre egy kevés rozmaringport.
- Amit eddig pirítottunk kiöntjük egy tálba és félretesszük.
- Ugyan abban a nagy fazékba újabb adag olajat forrósítunk nagy lángon.
- Beleöntjük az apró kockákra darabolt 1 kg csirkét, megsózzuk, majd addig pirítjuk nagy lángon míg ki nem fehéredik.
- A csirkéhez öntjük a feldarabolt 20-25 dkg gombát, s összepirítjuk a csirkével.
- A tálba félretett zöldséget visszaöntjük a nagy fazékba a csirkéhez és a gombához.
- Felöntjük vízzel.
- Teszünk bele borsot és beleszórunk még egy kanál apróra vágott friss rozmaringot is.
- Elkeverek 2 evőkanál keményítőt kicsi hideg vízzel csomómentesre. Leveszem a levest a tűzről, beleöntöm a vízzel kikevert keményítőt, hogy sűrítsem. (Lehet liszttel is sűríteni.) Kiforraljuk a levest.
- Elkeverek egy nagy doboz tejfölt kicsi hideg vízzel csomómentesre. Leveszem a levest a tűzről, beleöntöm a vízzel kikevert tejfölt. Óvatosan felforraljuk egy kicsit a levest, hogy ne csapódjon ki a tejföl. (Lehet tejföl helyett tejszínt is használni.)
- Végül 3 evőkanál fehérborecettel vagy citromlével savanyítjuk még. Savanyítás után már nem forraljuk.
- Kenyérrel és tejföllel tálaljuk.