BBQ Oldalas
2020. április 23. írta: Anita Fazakas

BBQ Oldalas

barbacue.jpg

Ez a BBQ a 2020-as húsvéti karanténnapok egyik ebédje volt nálunk. Szerepel is benne a húsvéti füstölt tarja sós-füstölt főzőleve mint fontos hozzávaló :).

Elkészítés:

1.) A férjem az oldalast 4%-os sóoldatba tette egy éjszakára. (1 liter vízhez 40 gramm só.)

2.) Másnap kiáztatta a sós vizet a húsból (2x cserélt rajta tiszta, hideg vizet 15 perces áztatással).

3.) Majd szétszedte a húst (levágta például a nagyon zsíros részeket, ami a BBQ-ban az alacsony hőfok miatt nem sülne, hanem főne).

4.) Utána szárazpácot kapott az oldalas: bedörzsölte a férjem mustárral, majd pedig a só+bors+római kömény+piros paprika+nyers nádcukor mozsárban készült fűszerkeverékes masszázs következett (ezt a férjem angolosan 'rub'-nak hívja). Az oldalas a rubbal is állt egy éjszakát a hűtőben.

5.) Harmadnap begyújtottuk a BBQ-t faszéngyújtóval reggel 7-kor. Alulra, balra megy az égő szén, alulra, jobbra a fólia amire csepeg majd a hús, felülre, balra megint fólia, hogy a füstöt lenyomja és meglegyen a cirkuláció és jobbra, felülre megy az oldalas. A tárca magassága (letekertük annyira, hogy a füst ne legyen túl forró és majd elérhessük a kívánt barbecue hőfokot ami 105 és 120 Celsius fok között van) és a szellőző beállítása (ezzel is a hőmérsékéletet szabályozzuk, a tárca letekerése még nem elég, úgy még túl forró marad a füst) és maghőmérőzés után, mikor 115 Celsius fok körül volt a barbecue sütő, felkerült rá az oldalas. (Nedves cédrusfa darabok is kerültek a szénre, hogy aromát adjon a füstnek.)

6.) Időközben, nagyjából sülés felénél, megkente a férjem a húst házi BBQ szósszal is, amit a húsvétra lassan, kb. 4 óra alatt főtt füstölt tarja füstös-sós főzőlevéből+paradicsomszószból+csillagánizs+fahéj+gyömbér+vöröshagyma+fokhagyma+bors+méz lassú főzéséből és redukciójából nyert. Mindig ellenőrizte a hőfokot, kell-e még állítani a szellőzőn, kell-e újabb adag szént begyújtani. Egyszer kellett is újabb adag szenet gyújtani.

7.) Végül 5 óra múlva levette a férjem a füstről az oldalast. Rengeteg zöldséggel tálalta, nyers salátával és sült zöldségekkel is  sütőből. BBQ szósszal megkentünk a sült húst már a tányérunkban, ízlés szerint.

 

4%-os sóoldatban állt egy éjszakát az oldalas.

bbq7_1.jpg

Második éjszakát mustáros- saját fűszerkeverékes szárazpácban töltötte az oldalas.

bbq6.jpg

BBQ-t most gyors módszerrel faszéngyújtóval gyújtottuk be reggel 7-kor. Még hajszárítóval is fújtuk :).

bbq5.jpg

Itt jól látszik alább a fólia és a hús elrendezése. Fontos, hogy a hús nincs közvetlen a szén felett, mint a grill esetében. A szén bal oldalt van alul, a szén felett pedig fólia van, hogy lenyomja a füstöt és vigye alulról a hús felé, hogy a forró füstben süljön meg a hús. A hús alatt is fólia van, hogy tudjon hová csepegni. A szénbe menet közben vizes cédrus fadarabok is kerültek, hogy a füstnek aromát adjon.

bbq2.jpg

Menet közben megkente a férjem a húst házi BBQ szósszal is. Az órákig tartó hússütésnek köszönhetően volt idő redukálni a szószt a konyhában az indukciós főzőlapon.

barbacue.jpg

 

süti beállítások módosítása