Ez a BBQ a 2020-as húsvéti karanténnapok egyik ebédje volt nálunk. Szerepel is benne a húsvéti füstölt tarja sós-füstölt főzőleve mint fontos hozzávaló :).
Elkészítés:
1.) A férjem az oldalast 4%-os sóoldatba tette egy éjszakára. (1 liter vízhez 40 gramm só.)
2.) Másnap kiáztatta a sós vizet a húsból (2x cserélt rajta tiszta, hideg vizet 15 perces áztatással).
3.) Majd szétszedte a húst (levágta például a nagyon zsíros részeket, ami a BBQ-ban az alacsony hőfok miatt nem sülne, hanem főne).
4.) Utána szárazpácot kapott az oldalas: bedörzsölte a férjem mustárral, majd pedig a só+bors+római kömény+piros paprika+nyers nádcukor mozsárban készült fűszerkeverékes masszázs következett (ezt a férjem angolosan 'rub'-nak hívja). Az oldalas a rubbal is állt egy éjszakát a hűtőben.
5.) Harmadnap begyújtottuk a BBQ-t faszéngyújtóval reggel 7-kor. Alulra, balra megy az égő szén, alulra, jobbra a fólia amire csepeg majd a hús, felülre, balra megint fólia, hogy a füstöt lenyomja és meglegyen a cirkuláció és jobbra, felülre megy az oldalas. A tárca magassága (letekertük annyira, hogy a füst ne legyen túl forró és majd elérhessük a kívánt barbecue hőfokot ami 105 és 120 Celsius fok között van) és a szellőző beállítása (ezzel is a hőmérsékéletet szabályozzuk, a tárca letekerése még nem elég, úgy még túl forró marad a füst) és maghőmérőzés után, mikor 115 Celsius fok körül volt a barbecue sütő, felkerült rá az oldalas. (Nedves cédrusfa darabok is kerültek a szénre, hogy aromát adjon a füstnek.)
6.) Időközben, nagyjából sülés felénél, megkente a férjem a húst házi BBQ szósszal is, amit a húsvétra lassan, kb. 4 óra alatt főtt füstölt tarja füstös-sós főzőlevéből+
7.) Végül 5 óra múlva levette a férjem a füstről az oldalast. Rengeteg zöldséggel tálalta, nyers salátával és sült zöldségekkel is sütőből. BBQ szósszal megkentünk a sült húst már a tányérunkban, ízlés szerint.
4%-os sóoldatban állt egy éjszakát az oldalas.
Második éjszakát mustáros- saját fűszerkeverékes szárazpácban töltötte az oldalas.
BBQ-t most gyors módszerrel faszéngyújtóval gyújtottuk be reggel 7-kor. Még hajszárítóval is fújtuk :).
Itt jól látszik alább a fólia és a hús elrendezése. Fontos, hogy a hús nincs közvetlen a szén felett, mint a grill esetében. A szén bal oldalt van alul, a szén felett pedig fólia van, hogy lenyomja a füstöt és vigye alulról a hús felé, hogy a forró füstben süljön meg a hús. A hús alatt is fólia van, hogy tudjon hová csepegni. A szénbe menet közben vizes cédrus fadarabok is kerültek, hogy a füstnek aromát adjon.
Menet közben megkente a férjem a húst házi BBQ szósszal is. Az órákig tartó hússütésnek köszönhetően volt idő redukálni a szószt a konyhában az indukciós főzőlapon.