Nyári csirkepaprikás (lecsó alappal és gombával)
2019. július 27. írta: Anita Fazakas

Nyári csirkepaprikás (lecsó alappal és gombával)

paprikas_csirke_saveas.jpg

Nyári csirkepaprikásunkat lecsó főzéssel kezdtük, abból használtunk fel 2 merőkanállal  a szafthoz, a maradék lecsót pedig eltettük egy későbbi étkezéshez, de télire is eltehettük volna. A csirkepaprikást gombával is felturbóztuk, amit külön serpenyőben pirítottunk le és a végén adtunk hozzá.

Hozzávalók: 10 dkg császárszalonna * 3 fej vöröshagyma * TV paprika * paradicsom * őrölt fűszerpaprika * só * őrölt bors * 3 gerezd fokhagyma (magyar) * 6 db csirkecomb * kacsazsír * apró csiperke gomba * kb. 2 dl tejföl * keményítő * alaplé (nálunk víz+Knorr házias levesalaplé zselé) * olíva olaj * friss rozmaring levél * friss kakukkfű levél

Elkészítés:

1.) Először a lecsót készítettük el. Kb.10 dkg (2 szelet) kockázott császárszalonnát pirítottunk egy mély serpenyőben, majd hozzáadtunk 2 fej hámozott, szeletelt vöröshagymát. Miután üvegesre pirult a hagyma, hozzáadtunk egy adag mosott, csutkázott, félbevágott majd karikázott TV paprikát és puhára főztük, majd hozzáadtunk egy adag mosott, kockázott paradicsomot és azt is megfőztük (Nálunk fele-fele arányú a paprika és a paradicsom, pontos mennyiséget nem mértünk. Paprika lassabban puhul meg, ezért csak később megy bele a paradicsom). Miután megpuhultak a zöldségek rászórtunk a tetejére ízlés szerint fűszerpaprikát, hagytuk hogy beszívódjon a zsíros lébe (nem kevertük el rögtön), majd sóztuk, borsoztuk ízlés szerint és hozzáadtunk még 2 gerezd aprított (reszelt vagy fokhagyma nyomón átnyomott is lehet) fokhagymát (Nem a vöröshagymához adtuk hozzá az elején, hanem direkt a végén, hogy memgaradjon az íze és illata a fokhagymának.) és mindezt elkevertük és összeforraltuk.

2.) Lepirítottunk olíva olajon egy adag csiperke gombát és félretettük, majd a legvégén adtuk hozzá. (A gomba sok levet enged, amíg elfő a gomba leve, addigra a gomba is megfő.)

3.) Végül hozzáláttunk a csirkepaprikás elkészítéséhez. Kacsazsírt hevítettünk egy fazékban (fenti fotón lévő fazékban) majd hozzáadtunk 1 fej hámozott, nagy darabokra vágott vöröshagymát (Nagy darabokra vágtuk mert a végén úgyis turmixoljuk a szaftot. Hagymától sűrűbb lesz a szaft.) Sóztuk a hagymát (Nem baj ha levet enged, ezért lehet a pirításkor sózni.). Hozzáadtunk friss rozmaring leveleket, kakkukkfű leveleket és 1 gerezd hámozott, szétnyomott fokhagymát és ízlés szerint borsot is. Hozzáadtunk 2 merőkanálnyit az első lépésben elkészített lecsóból. Mikor már átmelegedett, megszórtuk 1/2 ek. fűszerpaprikával a tetejét és megvártuk, hogy beszívja a zsíros lé. Felhúztuk egy kevés vízzel, nem sokkal, mert majd a csirke is enged ki vizet. Hozzáadtunk 1 db Knorr házias levesalap zselét. (Alaplé még jobb lenne a víz és zselé kombináció helyett.) Egyet forraltunk rajta, majd beletettünk 6 egész csirkecombot. Annyi szaftnak kell lennie, hogy éppen ellepje a csirkecombokat, ami azt jelenti hogy picit kilátszik a teteje. A csirke úgyis enged még vizet és akkor majd ellepi teljesen. Fedő alatt kb. 1/2 órát kell rotyogtatni a csirkét a szaftban, hogy megfőjön teljesen. Fél óra múlva csont mellé szúrva maghőmérővel ellenőrizhetjük, hogy 72-73 foknál magasabb a csirke belső hőmérséklete. Van, aki villával is érzi, hogy elég puha vagy sem. Miután megfőtt a csirke, kiszedjük egy tálba és letakarva félretesszük. A szafthoz 2 dl tejfölt adtunk és leturmixoltuk majd visszatettük a tűzhelyre. (Van aki a tejfölt liszttel keveri el és úgy sűríti a szaftot. Mi kerüljük a felesleges lisztet, keményítővel sűrítünk.) 2 ek. keményítőt elkevertünk kevés hideg vízben és hozzáadtuk a szafthoz. (Ha csomós lenne, megint turmixoljuk.) Végül egyet forraltunk a tejfölös, keményítővel sűrített, csomómentes szafton. (Ha liszttel sűrítjük, akkor megkéne főzni a lisztet a szaftban, nem elég egy forralás.) Végül beletettük a szaftba a gombákat és visszatettük a csirkecombokat, amiket félretettünk, majd tálalásig melegen tartottuk. Mi olasz Barilla durumtésztával tálaltuk fiúnk tojásallergiája miatt és házi kovászos uborkával.

süti beállítások módosítása