Hozzávalók: kacsazsír * 2-3 db sárgarépa, * 2 db fehérrépa * 1 fej vöröshagyma * 2 gerezd fokhagyma * fél kg borsó (nálunk fagyasztott) * só (nálunk Himalája) * bors * petrezselyem * víz * ételízesítő esetleg (nálunk Knorr házias levesalap)
Elkészítés:
1.) Kevés kacsazsíron megpirítottunk 1 fej hámozott, aprított vöröshagymát.
2.) Hozzáadtunk 2 db (nagyok voltak elég volt a 2) hámozott, apróra kockázott sárgarépát és 2 db hámozott, apróra kockázott fehérrépát és megpirítottuk a kacsazsíron a hagymával. (Ilyenkor kijön a zöldség íze, karamellizálódik.) (Itt nem sózzuk, mert a sótól levet engednének a zöldségek és akkor nem pirulnak, hanem főnek.)
3.) Késpenge lapjára ütve tenyérrel szétnyomtunk 2 gerezd fokhagymát, leszedtük a héját, majd felaprítottuk és beledobtuk azokat is a fazékba pirulni a répákhoz.
4.) Miután elég puha lett a répa felöntöttük vízzel.
5.) Beleöntöttük a fél kiló fagyott borsót a levesbe. (Azért a végén mert gyorsan megfő.)
6.) Sót és borsot adtunk hozzá ízlés szerint, kóstolással. (Esetleg ételízesítő ha kell, mi Knorr házias levesalapot használunk általában, most nem kellett, ízletesek voltak a zöldségek.)
7.) Fiam kedvencével, galuskával tálaltuk a levest. Férjem liszt+víz+olíva olaj+só keverékét szaggatta bele és főzte meg a levesben. Tojásmentes tészta ez, mivel tojásallergiás a fiúnk. Amíg a galuskát szaggattuk és főztük, addig megfőtt a borsó is.
8.) Aprított perezselyemmel is megszórtuk a végén a kész levest. A lányom tejföllel ette, mert neki meg az a kedvence és le is hűti a levest.