Három csokis gluténmentes country style torta
2019. november 27. írta: Anita Fazakas

Három csokis gluténmentes country style torta

3_csokis_torta.jpg

Borbás Marcsi Szakácskönyve című műsorból, ami felkertült a youtube-ra is, kipróbáltunk egy liszt mentes hab könnyű cukrászati minőségű háromcsokis tortát. Nekem végül beletört a bicskám és 9 tojás ment a kukába, de a férjem, akiről amúgy a blogom szólna, megmentett és kiderült a baki is, ami a videón másképpen van, mint, ahogy egy háziasszony konyhájában a cukrászkodás adott esetben működik.

A fiam 5 éves lett, az oviba vittük ezt a gluténmentes tortát, mivel van most egy gluténallergiás pajtása is. Cukrosnak elég cukros, talán kevesebb cukorral is működne, mi ugyan nyers nádcukrot használunk csak, de az is cukor. Most ragaszkodtunk az eredeti recepthez, nehogy elrontsuk. A cukrot leszámítva amúgy csak kakaó, kakaóvaj, tojásfehérje, tojássárgája, só, vanília, vaj és tejszín kerül bele, ami akár egészséges is lehet kis mennyiségben. Ha kihevertem a bakival járó világfájdalmamat, akkor majd egyszer újra kipróbálom kevesebb cukorral, de nem olcsó süti, talán előbb még kicsit meggazdagodom, mielőtt ezzel a tortával újra kísérletezésbe fogok. :D

4 féle csoki pasztillát rendeltem hozzá a edesizek.hu webshopból 8500 forintért: tejcsoki pasztillákat, fehér csoki pasztillákat, 50%-os csoki pasztillákat és 70%-os csoki pasztillákat. Továbbá vettünk 30% feletti tejszínt és ír sótlan vajat és igazi vanília rudat is vettünk a Sparból. Himalája sót használtunk és nyers nádcukort, valamint házi tojást szereztünk be a szomszéd faluból.

És a baki: A piskóta készítéshez fel kell verni a recept szerint a tojás fehérjéket cukorral! Na most én beleöntöttem a cukrot a tálba mint a videón és rá a fehérjét és vertem, vertem és ment a kukába. Mint kiderült, a videón az egy profi gép nekem meg egy kézi, olcsóbb robotgépem van, ezért bár működik a dolog, de csak ha apránként adagoljuk a cukrot. A férjem simán felverte a nyers nádcukorral a 9 tojás fehérjét apránként adagolva a cukrot. Hát hiába, én amatőr vagyok, aki próbálom utánozni a videót, meg a leírt recepteket, ő meg profi, aki egyből kiküszöböli a hibákat. Szóval ha ezt észben tartjuk, akkor szerintem mindenkinek sikerül a torta, mert a többi nekem is ment volna, bár a férjem sokat segített, mert tetszett neki a recept. Mi dupla adagot készítettünk a leírt receptből és nagy tepsire kentük fel a tojásfehérjehab piskótát, majd kör alakú tányérral körbevágtuk és azt használtuk a krémek alá-fölé. Egy IKEA-s fa forgatható fakörre tettük, mert azon elfért, plusz szállítható is lett. Biztosan szeletelni is könnyebb volt rajta az óvónőknek. A torta külsejét direkt nem simítgattuk le nagyon, szeretjük a kibuggyanó krém látványát, mi country style-os stílusnak neveztük el. :)

Eredeti recept videója itt: https://www.youtube.com/watch?v=bdeK2jguSfE

 

Hozzávalók a piskótához eredeti mennyiségben: 128 g vaj * 225 g 55%-os étcsokoládé* 270 g tojásfehérje (kb. 9 tojás) * 75 g kristálycukor * 105 g tojássárgája

Hozzávalók a fehércsokoládés krémhez eredeti mennyiségben: 200 g tejszín * 65 g fehér csokoládé * 1 vaníliarúd

Hozzávalók a tejcsokoládés krémhez eredeti mennyiségben: 350 g tejszín * 200 g tejcsokoládé * 30 g zselatinmassza (10 gramm zselatin porhoz 60 gramm hideg víz)

Hozzávalók az étcsokoládés krémhez eredeti mennyiségben: 250 g tejszín * 58 g invert cukor (méz) 34 g 70%-os étcsokoládé * 97 g vaj

 

Elkészítés:

1.) Felforraljuk a tejszínt egy forralóban a fehér csokoládés krémhez. Amíg forraljuk kikaparjuk egy vaníliarúd magjait. Majd kimérjük a fehér csokoládé pasztillákat mérlegen egy olyan edénybe, amit majd 8 órára a hűtőbe tudunk tenni, vagy ősszel akár ki a teraszra, kertbe. Hozzáadjuk a vaníliamagokat a csokipasztillához. A forró tejszínt ráöntjük a fehércsokoládéra, majd botmixerrel simára keverjük a krémet és hűvösre tesszük, hogy kikristályosodjon és 8 óra múlva majd szépen fel lehessen verni habbá.

2.) Tejcsokoládés krémhez először zselatin masszát készítünk. 10 g zselatinhoz 60 g hideg víz kell. Félretettük, hogy masszává váljon. Majd megint tejszínt forralunk a forralóban de most a tejcsokoládés krémhez. Kimérjük egy olyan edénybe a tejcsokoládé pasztillákat mérlegen, amit hűtőbe tudunk tenni. Majd ráöntjük a forró tejszínt a csokoládéra és hozzáadjuk a zselatint is, majd botmixerrel simára keverjük a krémet és hűvösre tesszük ezt is.

 3.) Végül megint tejszínt forralunk a forralóban, de most az étcsokoládés krémhez. Megint kimérjük egy olyan edényben a pasztillákat mérlegen, amit hűtőbe tudunk tenni. Plusz hozzámérjük a mézet és a vajat. A forró tejszínt ráöntjük a csokoládéra és a mézre és a vajra és botmixerrel simára keverjük a krémet majd hűvösre tesszük ezt is.

4.) Piskótához a forralóba vizet melegítünk közepes lángon, majd erre egy fém edényt teszünk, s belemérjük a vajat. Ha megolvadt hozzáadjuk a recept szerint kimért 55%-os étcsokoládé pasztillákat és simára keverjük. Majd levesszüka tűzről és hozzáadjuk a tojássárgájákat és megint simára keverjük.

5.) A tojásfehérjéket kimérjük és olyan edénybe töltjük amelyben habbá tudjuk verni. Fokozatosan adagoljuk a cukrot. Amikor kemény habbá vertük a fehérjét a cukorral akkor 1/3-át hozzákeverjük a habnak bátran habverővel a csokoládés krémhez, majd a maradékot spatulával forgatjuk bele óvatosan.  A krémet egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsin  kenőkéssel vékonyan szétoszlatjuk és 7-10 percre 215 fokos sütőbe tesszük sülni. Ha készen van a tészta, hűlni hagyjuk, majd formára vágjuk.

6.) A krémeket hidegen kihabosítjuk habverővel, majd a piskótalapok közé töltjük kezdve az étcsokival, majd folytatjuk a tejcsokival végül a fehércsokival fejezzük be, mert az a legkrémesebb. Nekünk az étcsokis réteg nem lett elég sötét szerintem, talán egy kis kakaóport még elbírt volna. Végül hideg helyre tesszük, hogy kicsit összeérjen a torta, a piskóta kicsit beszívja a krémeket.

 

 

süti beállítások módosítása