Zabos túrótorta (ipari cukor és búzalisztmentes)
2019. október 26. írta: Anita Fazakas

Zabos túrótorta (ipari cukor és búzalisztmentes)

37_szulinapitorta_saveas.jpg

Ez a savanykás-édes frissítő torta volt a 37. szülinapi tortám egy napos, kellemesen meleg őszi napon. Feltétel volt, hogy ipari cukor és búzaliszt mentes legyen, csakúgy az egészség kedvéért, nincs már semmilyen allergiánk vagy érzékenységünk amiről tudnánk. Búzalisztet igyekszünk főleg házi kovászos kenyér formájában fogyasztani, ipari cukrot meg legszívesebben teljesen elkerülnénk, de néha bekúszik az életünkben a mustárban például, azt még nem készítjük házilag mint a ketchupot, illetve télen kovászos uborkát sem készítünk, inkább csemege uborkát fogyasztunk ami sajnos cukor hozzáadásával készül. Persze nem kötelező ezeket fogyasztani, de inkább törekszünk, mint teljesen kizárunk dolgokat azon az áron, hogy túl nagy stressz legyen, mert azt is kerüljük :D. Édesítőszereket viszont nem fogyasztunk egyáltalán, viszont a tápanyagban, rostokban gazdag édességeket szeretjük néha-néha délután elfogyasztani, így mézet tartunk itthon, azzal készítjük a citromos vaníliás joghurtot, a vajba forgatott mákostésztát, a fűszeres sütőtökös palacsintát, a céklás-csokis brownie-t, a répás-diós muffint, zabszeleteket stb. de használunk egyéb természetes édesítőket is pl. banán, datolya, alma, mazsola stb. Ebben a tortában méz is és egyéb édesítő alapanyag is található de a savanykás ízek miatt (alma, túró, citrom) nem lett túl édes mégsem, pont frissítően savanykás és édes is lett egyszerre, ahogy szerettem volna.

Zabos réteg: Kis tortaformát használtam és az aljába zabos réteget nyomkodtam. Minden összetevőt úgy kevertem össze egy tálban ehhez a réteghez, hogy gyúrható, nedves, ragadós masszát kapjak, ne legyen túl folyékony, mert akkor nem áll össze és ne is legyen túl száraz, mert az nem finom és akkor sem áll össze. Nem mértem le, hogy miből mennyit használtam, attól is függ a mennyiség, hogy milyen vastag zabos réteget szeretnénk kapni. Én végül egy részét nem is használtam fel a zabos masszámnak, hanem kis golyókat gyúrtam belőle és dobozba téve hűtőbe tettem későbbi uzsonnákra gondolva. A zabos réteghez mindenféle olyat tettem robotgépbe, amit itthon találtam: zabot, darált diót (más darált magvak is mehetnek bele), 1 db reszelt almát, datolyapürét, 1 db szeletelt banánt, fahéjat, egy kis citromlevet, egy kevés mézet, csipet sót, mazsolát (bármilyen aszalt gyümölcs mehet bele), egy kis juharszirupot (elhagyható) és vajat (kókuszzsírt, kakaóvajat, mandulavajat is lehet). A robotgépünkben (chopper vagy aprító néven fut) masszává kevertettem a torta alapját. Itt ha túl száraz adhatunk hozzá még reszelt almát, vagy vajat, ha meg túl nedves akkor még zabot. Kóstoljuk meg, gyúrjunk belőle golyót. Régen a nyerstorták aljához csak magvakat, aszalt gyümölcsöket és zsírokat használtam, pl. datolyapüré, darált dió, kókuszzsír. Ezek az alapok nagyon nehezek, tömörek voltak. Most az alma és a banán miatt ez savanykásabb, krémesebb, könnyedebb alap kell legyen. Amikor elértük a kívánt állagot és ízt akkor nyomkodjuk bele a sütőpapírral kibélelt tortafománkba. Ezek után vagy 200 fokon 10 percig kisütjük a zabos réteget, aztán kihűtjük, akkor finomabb lesz, vagy ha nem használható a sütő mint nálam éppen történt, akkor akár rögtön hűtőbe (vagy fagyasztóba ha figyelünk rá, hogy ne felejtsük ott) is tehetjük, mert így is lehet fogyasztani ahogy van.

Túrós réteg: Fél kiló túrót, egy  csomag zselatint, 2-3 db bio citrom reszelt héját, kis citromlevet, ízlés szerint mézet, vaníliát és növényi tejet használtunk ehhez a réteghez. A zselatin lapokat hideg vízbe áztattuk 5 percre, ahogy a csomagolás is írja, majd kicsavartuk óvatosan és egy forralóban kevés langyos növényi tejben melegítettük (nem szabad forralni), s kevergettük addig amíg fel nem oldódik, majd a növényi tejjel együtt hozzákevertük az ízesített túróhoz. A túrót utána rögtön rálapátoltuk a hűtőből kivett tortaformában lévő zabos rétegre, majd lefedve betettük a fagyasztóba, hogy gyorsan megdermedjen a túrós réteg.

Gyümölcsös réteg: Mivel ősz van és már nem elérhetőek a friss bogyós gyümölcsök így fagyasztott erdei gyümölcsmixet használtunk a zselés réteghez a torta tetején. Egy forralóba alacsony lángon feltettük kiolvasztani a fagyott gyümölcsöket, majd mikor megpuhultak a gyümölcsök akkor átpasszíroztuk a gyümölcslevet egy szűrő segítségével, hogy a málnában lévő magvak ne kerüljenek a zselébe. A gyümölcslevet közepes lángon tovább forraltuk, addig amíg kicsit sűrűsödött, visszaredukáltuk. Mézet adtunk hozzá, jól elkevertük, kicsit forraltuk vele. Végül egy csomagnyi zselatinlapot ismét beáztattunk hideg vízbe 5 perce és kifacsartuk, majd elkevertük a tűzről levett gyümölcsszirupban, s a szirupot végül ráfolyattuk a már megdermedt túrós réteg tetetjére majd az egészet újra visszatettük a fagyasztóba, mivel tudtunk, hogy 1 órán belül már fel is vágjuk a tortát. Aki nem siet ennyire, tegye hűtőszekrénybe, nehogy a fagyasztóban felejtse a tortát. A tetejét még apró zabgolyókkal is díszitettem tálalásnál de ez már nem került fel a fotóra.

 

süti beállítások módosítása