Házi kifli (tejmentesen is)
2018. január 31. írta: Anita Fazakas

Házi kifli (tejmentesen is)

img_20180128_153135_1.jpg

Annak idején a kisfiam tejallergiája miatt kezdtem saját magam sütni a kiflit, s rizstejjel, libazsírral készítettem. Mostmár joghurtal, kefírrel és vajjal is készül néha, de minden változat finom. Extrákat is teszek bele általában. A sós olívabogyós kifli nekem különösen ízlik, mert szeretem a fonott olívás kenyeret, s ez kicsit hasonlít hozzá ízben. A képen pont olíva bogyó nélküli kiflit sütöttem és még Himalája sóval sem szórtam meg a tetejét, de majd ha újra sütök, lehet kicserélem a képet, mert általában nem sütök sima kiflit. Olyan is van, hogy aszalt paradicsommal vagy sajttal töltöm meg. Lehet variálni. A legfinomabb a szárított paradicsom és olívabogyó vegyesen plusz peccorino sajt. Ha 1/3 rész teljeskiörlésű lisztet is használunk, akkor különösen feldobja a kiflit ez utóbbi töltelék, mert elvesz a teljeskirölésű liszt mellékízéből.

Hozzávalók 24 darabhoz350 gramm fehérliszt (nálam tönköly) (lehet 1/3 teljes kiőrlésű is, utoljára dupla mennyiséget készítettem és 500 gramm fehér lisztet és 200 gramm teljes kiörlésű lisztet használtam és finom lett) (gyúrásnál még kell liszt pluszban, hogy ne ragadjon a tészta) * 2.5 dl kefír az élesztőhöz (füvet legelt tehén zsíros teje, vízzel higított görögjoghurt is jó vagy pedig növényi tej is jó pl. tejallergia esetén) * 25 gramm friss élesztő (szárítottal is működik) * 25 gramm olvasztott libazsír, kacsazsír vagy vaj * 1 teáskanál finomítatlan nádcukor élesztőhöz (természetesen fehér kristálycukorral is működik) * 2 teáskanál Himalája só, vagy 1 teáskanál sima só * 1-2 evőkanál langyos víz a végén megkenni a kiflik tetejét (utána sózzuk, ha teszünk rájuk sódarabokat)

Extrák: aprított zöld olívabogyók * aprított szárított paradicsom * sajt (jobb ha ízes sajtot használunk pl. kék sajtot ricottával elkeverve, mert a kék sajt kifolyik, a ricotta viszont megőrzi az állagát, keverjünk a ricottás kéksajtos keverékhez snidlinget is) * Himalája só darabok a tetejére (mozsárban apróbbra őrölve) * fokhagymás olíva olajjal is megkenhetjük miután kisült a sós kifli, ha fokhagymásan akarjuk enni

Elkészítés:

1.) 1 teáskanál finomítatlan nádcukrot elkeverünk 2.5 dl langyos kefírben (vízzel higított görögjoghurtban vagy növényi tejben)

2.) 25 gramm élesztőt felfuttatunk a langyos, cukrozott kefírben.

3.) 350 gramm finomlisztet átszitálunk, majd beleöntünk egy keverőtálba.

4.) Hozzáadunk 2 teáskanál Himalája sót (sima sóból kevesebb kell, mondjuk fele).

5.) Hozzáadunk 25 gramm puha vajat vagy libazsírt vagy kacsazsírt (ha valaki tejallergiás).

6.) Végül hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt is.

7.) Pár perc alatt simára dagasztjuk a tésztát.

8) Hagyjuk kelni vizes konyharuhával letakarva, meleg helyen. Ne kapjon huzatot!

9.) Mikor megkelt a tészta még egyszer átgyúrjuk, majd kettéosztjuk, két cipót formálunk belőle és megint hagyjuk pihenni 20 percet vizes ruhával letakarva, huzatmentes helyen.

10.) Kerekre és vékonyra kinyújtjuk (mint egy pizzalap) egyenként a cipókat, majd mint egy pizzát felszeleteljük cikkekre, általában én nyolcadolni szoktam. Ha szeretjük megszórhatjuk olíva bogyóval a cikkeket vagy szárított paradicsommal, vagy sajttal is megtölthetjük. Ha nem szórjuk meg semmivel, akkor zsírral vagy olvasztott vajjal is megkenhetjük, hogy majd letekerhessék a gyerekek a kisült kiflit.

11.) A szélesebb részénél kezdve szorosan feltekerjük a cikkeket, kifli alakúra formázzuk (meghajlítjuk), bezárjuk a végét és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A kiflik tetejét megkenjük kevés langyos vízzel és szórhatunk rá (mozsárban aprított) Himalája só darabokat is.

12.) Melegítsük be a sütőt 200-210 Celsius fokra (alul-felül sütés) és a sütő aljába egy hőálló edénybe tegyünk forró vizet, hogy gőzben sülhessenek a kiflik. A kifliknek elég addig kelniük harmadszorra, amíg a sütő melegszik. (Egyszer otthagytam kelni sokáig a tésztát, de úgy olyan magas lett mikor megsült, mint egy bukta, nem nézett ki kiflinek. Tényleg a végén nem kell túl sokat kelni hagyni, mondjuk 10 percet maximum.)

13.) Süssük a kifliket kb. 20 perc alatt aranybarnára. Ha kisült ne takarjuk le, amíg hűl, hogy ropogós maradjon.

img_20180128_131628_1.jpg

süti beállítások módosítása