Gravlax egyszerűen (pácolt nyers lazac 48 órás érleléssel)
2021. december 21. írta: Anita Fazakas

Gravlax egyszerűen (pácolt nyers lazac 48 órás érleléssel)

 

img_20211220_170514.jpg

Ahogy a halak esetében a legtöbbször, felkerestük családilag a legmegbízhatóbb minőségi halforrásunkat, a METRO Nagykereskedelmet. Egy lazac oldalát kértük a halastól (side) bőrével és hasaljával együtt, ami 1.6 kg-ot tett ki. (A hasalját ki szokták dobni sajnos általában, ez egy zsíros rész, pont az értékes omega zsírokkal, szóval mi inkább elkérjük és pörcöt készítünk belőle és tésztával egy külön fogásnak elkészítjük majd másnap ebédre.)

img_20211220_121012.jpg

Ahogy a blog neve is szól, főleg a szakács férjem (Apa) receptjeit örökítem meg a blogban. Ez a recept egy könnyű de isteni finom lazac recept. A lazac itt nem füstölt, nem főtt ,nem sült, hanem érlelt. Méghozzá a só és a cukor adja a kulcsot, 48 óra alatt a hűtőben megdolgozzák majd a lazacot, amiből kijönnek a legfinomabb ízek. Vékony szeleteket szoktunk vágni a kész érlelt lazacból, de így is túl gyorsan szokott elfogyni.

1.) Először Apa feldolgozta a lazacot. A hasalját ahogy említettem levágta és felkockázva eltette egy tálban letakarva a hűtőszekrénybe a holnapi lazacos tésztás ebédhez.

2.) Kiszedte csipesszel a lazacban maradt szálkákat.

img_20211220_164531.jpg

3.) A pikkelyt kanállal lekaparta, majd lemosta a halat a pikkelyektől, s utána papírtörlővel jól leszárította róla a vizet, nehogy a vízízű legyen majd.

img_20211220_164909.jpg

4.) Az 1,6 kg lazacból a hasalja és hártyák és pikkelyek után 1,2 kg lazac maradt, ezt vettük alapul a (sós-cukros) pác mennyiségénél. Először egy tálban összekevertünk 200 g sót és 100 g cukrot.

5.) A só és cukor a legfontosabb a hal érleléséhez, fűszerek nélkül is finom. Ha  fűszeres pácot készítünk, akkor ízlés szerint variálhatjuk a fűszereket. Alkoholt is lehet adni a páchoz, mi a gyerekek miatt ezt kihagyjuk. A férjem mozsárban összetört egy csapott evőkanál borókabogyót és szecsuáni borst és mi ez alkalommal azt adtuk hozzá a cukros-sós keverékhez

6.) 1 csokor kaprot felaprított, azt is hozzáadtuk a cukros-sós fűszeres keverékhez

7.) 2 citrom héját és 4 apró mandarin héját is belereszelt a tálba.

8.) Belecsavarta 1 citromnak a levét, majd 4 apró mandarinnak is. Majd jól összedolgozta a pácot.

img_20211220_164031.jpg

9.) Halat tehetjük egy hosszúkás tányérra és lefóliázhatjuk folpackkal. Mi most vákumoztuk. Ezért először vákumzacskóba tettük a halat, majd rádolgozta Apa a zacskóban a kikevert pácot és végül levákumozta.

img_20211220_170255.jpg

10.) A pácolt halat 48 órát érleljük a hűtőszekrényben. Vékonyra szeletelve kenyérhez feltétként, vagy pálcikára szúrva mozarellával, olívabogyóval is tálalható vagy bármivel amihez kedvünk van. A gyerekeink sokszor magában is megeszik mikor bejönnek egy percre kintről inni és akarnak harapni valami sósat és laktatót.

11.) 48 óra múlva kész az érlelt lazacunk. Mielőtt szeleteljük letörölhetjük vagy nagyon finoman lemoshatjuk róla a pácot. Jó étvágyat! 

süti beállítások módosítása