Bableves
2019. július 01. írta: Anita Fazakas

Bableves

bableves.jpg

Miután olvastam egy pár orvosok és gasztronómusok által írt diétáról szóló könyvet és cikket, nagyon megtetszett a gondolat, hogy az emberek nyugaton sütnek, keleten meg főznek. Mint aki keletinek tartja magát, elkezdtem jobban odafigyelni és értékelni a leveseket. Van bennük jó zsír, jótékony fűszerek, zöldségek és húsok, valamint meleg és folyadék, ami az év nagy részében, amikor hűvösebb van kellemes az emésztésnek. Kenyérrel (és tejtermékekkel) nem biztos (talán alakor lisztből készült kovászos kenyér kivétel és a termelői tejtermék), de kenyér nélkül igen egészségesnek tartom a (minőségi alapanyagokból készült) levest az egészséges táplálkozásban. Van olyan keleti diéta, ami ebédre és vacsorára is ajánlja a levest. A nyugati diétákban ilyesmivel nemigen találkozni, ott inkább sült húsok és saláták, vagy párolt zöldségek szerepelnek a menüben. Pedig a diétánál kulcs, hogy előre el legyen készítve a diétás fogás és a leves igen jól tárolható majd újramelegíthető. Természetesen az igazi nyári melegben nem hagynám ki a faszénen sült húsokat és zöldségeket és a friss salátákat, de ez az év kisebbik része itt nálunk, a levessel egy nagyobb gondot oldunk meg, egy hosszabb időszakot fedünk le egészséges étellel. Nálunk a gyerekeknek legtöbbször elég egy tartalmas leves még nyáron is. Alvás után úgyis uzsonnával folytatják, mivel még 5x esznek. A grillezésre és barbacuezásra is épp ezért legtöbbször csak délután kerül sor nálunk (egyébként akkor az idő kellemesebb hozzá mint a délelőtti forróságban).

Hozzávalók: kacsazsír * kolozsvári szalonna, egyéb füstölt hús maradékok * 2 közepes fej vöröshagyma * 2 gerezd fokhagyma * babérlevél * 20 dkg (kb. 2 db) sárgarépa * 20 dkg fehérrépa * só * bors * pirospaprika * 1 db Knorr házias levesalap (vagy házi ételízesítő) * 1 db fehérbab konzerv * 1 db vörösbab konzerv * friss lestyán * friss borsikafű * friss petrezselyem

Elkészítés:

1.) Férjem kevés zsiradékot forrósított egy fazékban (kacsazsír), amiben a levest tervezte megfőzni.

2.) A zsiradékon lepirított feldarabolt kolozsvári szalonnát és egyéb feldarabolt füstölt húsárut a hűtőszekrényből.

3.) 2 közepes fej hámozott és darabolt vöröshagymát és 1 gerezd hámozott és darabolt fokhagymát néhány db babérlevéllel beletett dinsztelni a fazékba.

4.) 20 dkg sárgarépát és a 20 dkg fehérrépát megpucolt és szeletekre vágott, majd lepirított a fazékban.

5.) Borssal és pirospaprikával fűszerezte a levest.

6.) Felhúzta vízzel és adott hozzá 1 db Knorr házias levesalap zselét és megfőzte a zöldségeket.

7.) 1 db fehérbab konzervben, majd 1 db vörösbab konzervben lévő babot is hozzáöntötte.

8.) Sózta, de nem kell fetétlen mert a füstölt szalonna sós, kóstolni kell.

9.) Hozzáadott még friss fűszereket: aprított lestyánt, borsikafüvet és petrezselymet.

10.) Hozzáadott még 1 gerezd hámozott és fokhagyma nyomón átnyomott fokhagymát is, majd még utoljára összeforralta a levest és végül elzárta a tűzhelyet. Tejfölt lehet hozzá kínálni tálalásnál. Mi igyekszünk kenyeret nem enni a levesekhez, de elvileg egy kis házi kovászos kenyér is illene mellé. Egi!

süti beállítások módosítása