Vaj puha sült oldalas
2019. június 17. írta: Anita Fazakas

Vaj puha sült oldalas

oldalas.jpg

A gyerekeknek mindig bejön a vaj puhára sütött Apa-féle hús. Ennek most a fűszerezése is különösen jó lett. Egy magyaros salátával tálaltuk szezonális zöldségekből, amiről szintén írok legalább hozzávalókat és egy fotót is be tudok tenni róla, a kistányérnyi saláta nem a zöldség arányt tükrözi, hanem az én rossz időzítésemet, hogy a kaja végén fotóztam a salátát, szóval csak a maradék jutott a gép elé. Egyébként a sok zöldség kevés hús híve vagyok. Állítólag régen kevesebb húst fogyasztottak a magyarok, s azt mondják, ahhoz hogy ne haljunk ki mi emberek erről a bolygóról, ahhoz is a kevesebb húsfogyasztásra kéne átálljunk. Ha viszont eszünk húst, akkor az legyen egészséges (ha lehet bio-tanyasi, antibiotikum és hormon mentes)  és finom és puha.  Ezért írom le ennek az illatos, vaj puha oldalasnak a receptjét. És még egy dolog, amit egy könyvből tanultam, bárhogy is alakuljon, legyen ipari a hús, vagy aznap 3x-ra együnk húst, ha már eszünk, együnk bűntudat nélkül, jóízűen, mert különben rossz lesz az emésztés és feleslegesen halt meg az állat, amit megeszünk.

Hozzávalók: 2 kiló oldalas * 3 kanál kacsazsír * 2 evőkanál tarka bors* 1 teáskanál fűszerpaprika * 1 teáskanál fokhagyma granulátum * 1 teáskanál mustármag * 1 teáskanál koriander * 1 teáskanál fűszerkömény és 1 evőkanál só (nálunk Himalája) * 1 evőkanál cukor (nálunk nyers nádcukor)

Kellék: tepsi * sütőpapír * mozsár

Elkészítés: A férjem előre befűszerezte az oldalast. Egy órát állt a hűtőben, de a legjobb egy egész éjszakára betenni a hűtőbe. A hozzávalóknál felsorolt fűszereket egy mozsárban összetörte, majd hozzáadta az ízesítőszereket, a sót és a cukrot is a fűszerekhez, s alaposan bekente ezzel a keverékkel az oldalast. A húst sütőpapírral fedte be, úgy tette a hűtőszekrénybe. Miután kivette a hűtőből a húst, tett 3 evőkanál kacsazsírt egy magas oldalú tepsi aljára, majd úgy sütőpapírral együtt beletette a húst a kacsazsírral kikent tepsibe. Fontos lefedni papírral a húst, hogy a fűszerek ne égjenek meg a tetején. 180 fokon, légkeverésen 2 órán keresztül sütötte az oldalast. Az utolsó fél órára levette a sütőpapírt a húsról, hogy szépen megpiruljon a teteje.

A salátához nem tudok mennyiségeket írni, mert ez másnapos saláta már, de azt tudom, hogy darabolt paradicsom, paprika, uborka és újhagyma volt benne. Sózva és nyers nádcukorral cukrozva lett a zöldség, hogy felpuhuljon, levet engedjen (vízelvonó hatásúak). A sóval és cukorral együtt került rá még fekete bors is, majd miután levet engedett a zöldségkeverék, került rá még almaecet és extra szűz olíva olaj is. Kóstolással és érzéssel megoldható a mennyiségi kérdés.

salata.jpg

 

 

süti beállítások módosítása