Tökkrémleves
2019. október 13. írta: Anita Fazakas

Tökkrémleves

 

muskotalytokkremleves-saveas.jpg

Október van, tehát tökszezon. Egy egész 3 kilós muskotálytököt vásároltam, mivel ilyet még sosem ettem, így ez a recept nem sütőtökből készült, de ugyanúgy készítettük mintha sütőtökből lett volna. Talán lehetett volna narancsosabb színe, adhattunk volna hozzá sárgarépát, majd legközelebb, most sárgán szerettük. :)

Hozzávalók: 3 kiló tök (nálam most muskotály) * 100 gramm vaj * 2 nagy fej fehér hagyma (vagy vöröshagyma) * 3 gerezd fokhagyma (nem kínai) * só * bors * friss gyömbér * koriander mag * őrölt cayenne bors * tejszín (igazi tejszín, rizstejszín, kókusztejszín, zabtejszín stb.) * alaplé vagy Knorr leves alap zselé * lime vagy citrom * víz * tökmag tálaláshoz * tökmagolaj tálaláshoz 

Elkészítés:

1.) Félbevágtuk az egész 3 kilós tököt, majd megint félbe, majd megint félbe, amíg kezelhető tökszeleteket nem kaptunk. Azokat kimagoztuk és a héját levágtuk róla, majd minden szeletet felkockáztunk és egy tálba tettük.

2.) A 2 fej fehér hagymát meghámoztuk és nagy szeletekre vágtuk, nem kellett apróra mert a végén úgyis turmixoltuk.

3.) A 3 gerezd fokhagymára egyenként rácsaptunk tenyérrel, így lejött a héjuk és kinyíltak, ami elég hogy kioldódjon az ízük, úgyis turmixoltuk a végén.

4.) Egy fazékba közepes lángon 100 gramm vajat hevítettünk majd azon üvegesre pároltuk a hagymákat.

5.) Mikor már üveges lett a hagyma, sóztuk, borsoztuk ízlés szerint és hozzáadtuk a tök darabokat. Fedő alatt alacsony lángon addig pároltuk, amíg szottyadt nem lett a zöldség.

6.) Mivel nem volt saját házi alaplevünk itthon sajnos, ezért annyi vizet öntöttük a fazékba, hogy ellepje a zöldséget és hozzáadtunk egy Knorr házias zöldség levesalap zselét, majd elkevertük azt a vízben. 

7.) Forrásig hevítettük a lábasban a folyadékot, majd lefedve lassú tűzön addig főztük a tököt míg meg nem puhult (kb. 20 perc). 

8.) Közben hozzáadtunk ízlés szerint frissen reszelt gyömbért, mozsárban frissen őrölt koriander magot és egy-két csipet cayenne borsot.

9.) Mikor megfőtt a zöldség, levettük a tűzről és beleöntöttünk egy doboz tejszínt, belecsavartuk fél lime levét majd leturmixoltuk.

10.) Visszatettük a fazekat a tűzre és kóstolás után még ízesítettük (ha kell még mehet bele só, bors, gyömbér vagy koriander) majd forraltunk rajta még egy utolsót.

11.) Pirítottunk tök magot. A levesre tökmagolajat csorgattunk majd rászórtuk a pirított tökmagokat is. 

 

Muskotály tököt feldaraboltuk, először félbe vágtuk aztán megint félbe és megint stb.

muskotalytokkremleves8-saveas_1.jpg

 

Muskotály tök szeletekről levágtuk a héjat majd tovább daraboltuk a képen látható méretre.

muskotalytokkremleves7-saveas.jpg

 

Vajat hevítettünk egy fazékban, majd közepes lángon a hagymákat üvegesre pirítottuk.

muskotalytokkremleves6-saveas.jpg

 

Só, bors hozzáadása után, hozzáadtuk a hagymához a feldarabolt tököt, elkevertük, majd fedő alatt lassú tűzön addig pároltuk míg megpuhult.

muskotalytokkremleves5-saveas.jpg

 

Mivel nem volt itthon alaplé sajnos így víz+Knorr házias levesalapzselével oldottuk meg a dolgot, ehhez először felöntöttük annyi vízzel, hogy ellepje a tököt.

muskotalytokkremleves4-saveas.jpg

 

Majd hozzáadtuk a Knorr házias levesalap zselét és elkevertük a vízben. Felforraltuk a levest, majd lassú tűzön fedő alatt addig főztük a tököt míg megpuhult.

muskotalytokkremleves3-saveas.jpg

 

Főzés közben ízlés szerint friss reszelt gyömbérrel, mozsárban frissen tört egész korianderrel és egy-két csipet őrölt cayenne borssal ízesítettük a levest. (Turmixolás után a kóstolásnál még lehet utólag ízesíteni. Én óvatosan ízesítettem elsőre a gyerekek miatt. Utólag, a tálalásnál a sajátomba még reszeltem gyömbért.)  

muskotalytokkremleves2-saveas.jpg

 

Miután megpuhult a tök, levettük a tűzről, tejszínt adtunk hozzá, leturmixoltuk majd kóstoltuk és ízesítettük, végül összeforraltuk újra a levest.

muskotalytokkremleves9-saveas.jpg

süti beállítások módosítása