Zöldségragu leves
2019. június 28. írta: Anita Fazakas

Zöldségragu leves

 

leves_tejfollel_vizjellel.jpg

Elkapta a fiam a bárányhimlőt, most nyáron. Akit ez a téma is érdekel, annak szívből ajánlom dr. Csáki Csilla ide vonatkozó interjúját, sok mindent helyretesz a kezeléstől a lefolyásáig és a védőoltásig: https://www.youtube.com/watch?v=ce9UPx_O-mg

A fiam betegsége miatt Apával diétás zöldségragulevest főztünk, amit persze mi felnőttek nem diétásan, tejföllel ettünk, s pont ezt sikerült lefotóznom. Betegség esetén természetesen tejföl nélkül ajánlom.

Hozzávalók: fél fej kelkáposzta * 1 fej karfiol * 2 db sárgarépa * 2 db fehérrépa * 1 fej vöröshagyma * 2 gerezd fokhagyma * 2 szál újhagyma * 4-5 maroknyi kifejt borsó * 250 gr gomba * só * bors * ételízesítő (házi, vagy 1 db Knorr Házias levesalap zselé) * víz * olíva olaj/kacsazsír * zeller is mehetett volna bele, nálunk a hűtőben maradt * petrezselyemmel is megszórhattam volna a kertből

Elkészítés: A képek fentről lefelé mutatják a folyamatot. Az első képről hiányzik a hozzávalóknál felsorolt gomba, mert az utólag jutott eszünkbe és utólag lepirítottuk és úgy tettük hozzá a már kész leveshez. Az újhagyma is hiányzik, azt a fotó után használtuk pótlásként mivel a vöröshagymából ki kellett vágni egy darabot. Valamint szárzellert is tehettünk volna bele, mert volt itthon a hűtőben, de az végleg lemaradt, viszont támogatja a gyógyulást ezért ajánlom. Végül pedig megszórhattam volna petrezselyemmel, ezt a holnapi ebédnél pótlom.

1.) Először előkészítettük a zöldségeket. A borsót kifejtettük a gyerekekkel. A káposztáról leszedtük a külső leveleket, majd félbe vágtuk és az egyik felét még félbe, majd a két negyedet csíkokra. A karfiolt rózsáira szedtük, majd beáztattuk vízbe. A répákat megpucoltuk s feldaraboltuk közepesen vékony szeletekre. A vöröshagymát megpucoltuk, majd apróra daraboltuk. A fokhagymát szétnyomtuk késsel, leszedtük a héját, majd azt is apróra vágtuk. Az újhagymát mosás után szinten közepesen vékony szeletekre vágtuk. A gombát beáztattuk, majd azt is apróra daraboltuk a végén. (1. kép fentről.)

2.) Kevés zsiradékot hevítettünk a fazékban amiben a levest főztük. Diétás esetben a zsiradék legyen extra szűz, finomítatlan, sötét üvegben tárolt olíva olaj de lehet kacsazsír is, mert az hazai.

3.) Beleöntöttük a fazékban hevített zsiradékra a vöröshagymát és az újhagymát és megdinszteltük.

4.) Hozzáadtuk a répát és megpirítottuk a hagymával (pörzsanyagok képződnek és ízletesebb lesz a leves). Közben tekertünk rá ízlés szerint borsot. (2. kép fentről.)

5.) Hozzáadtuk a káposztát is, ezt kevesebb ideig pirítottuk mint a répát. Hozzáadtuk közben a fokhagymát. (3. kép fentről.)

6.) Felhúztuk vízzel majd forralás után hozzáadtuk a borsót és a karfiolt (végére kerülnek a folyamatnak, mert gyorsan megfőnek). Közben amíg főttek a zöldségek hozzáadtunk ételízesítőt, mi Knorr zselét, aminek Házias levesalap a hivatalos neve, persze mindenből jobb a házi, de ez a zselé is sokkal jobb mint a Vegeta. (4. kép fentről.)

7.) Gombát pirítottunk olíva olajon, mivel az kimaradt a levesből és azt is hozzáadtuk a leveshez. (5. kép fentről.)

8.) Sóztuk ízlés szerint, kóstolni kell. Összeforraltuk. (6. kép fentről.)

9.) Petrezselyemmel szórjuk meg tálalásnál, gyógyító növény betegség esetén is, én elfelejtettem a fotózáskor. Aki nem diétázik az tejföllel gazdagíthatja és hűtheti a levest.

PS.: Mikor harmadszorra ettük a levest, Knorr ételízesítő zselével forraltunk vizet egy fazékban, s abban főztünk masnitésztát, majd nem szűrtük le, hanem a tészta vizéhez öntöttük a maradék sűrű levest, így higítottuk és gazdagítottuk tésztával a maradék levest. 

 

elso_kep_zoldseg_ragu-vizjellel.jpg

masodik_kep_zoldseg_ragu-vizjellel.jpg

harmadik_kep_zoldseg_ragu-vizjellel.jpg

negyedi_kep_zoldseg_ragu-vizjellel.jpg

otodik_kep_zoldseg_ragu-vizjellel.jpg

hatodik_zoldseg_ragu-vizjellel.jpg

süti beállítások módosítása