Csokis mogyorókrémes torta (tejmentes, tojásmentes, finomított cukor mentes)
2019. január 18. írta: Anita Fazakas

Csokis mogyorókrémes torta (tejmentes, tojásmentes, finomított cukor mentes)

nutellas_torta_saveas.jpg

Ez egy nehezebb torta, akár enni, akár elkészíteni, mivel a házi csokis mogyorókrém nem egy pudingos torta fajta és az alapja pedig egy tejmentes, tojásmentes dupla csokis vegán muffintészta. A fehér cukrot is mézre cseréltem benne, így finomított cukor mentes is lett a torta. Egyetlen ami maradt benne nem annyira szuper egészséges az a fehér finomliszt, melyből viszont tönkölyt használtam, mivel az tudomásom szerint egészségesebb mint a sima búza finomliszt.

Lehetett volna ennek a tortának is lisztmentes mandulás-mazsolás alapot készíteni, mint a málnás mascarponésnak (blogban található), de talán úgy nagyon tömör lett volna. Itt magasabb az alap réteg, mert az itt ugye tészta, s ugyan akkora kakaós mogyorókrém réteg jön rá, mint a tészta maga. A sajttortánkon ahol mandulás-mazsolás lisztmentes alapot használtunk, ott a mascarponés krém a vastag és az alap mandulás réteg nagyon vékony. Ha most összezavartam az olvasót a sokféle torta sokféle jellemzőjével akkor térjünk vissza a csokis mogyorókrémes tortára és jöjjön a recept.

I.) Vegán dupla csokis banános muffin tészta tortaformában megsütve (www.egglesscooking.com/vegan-double-chocolate-banana muffins-recipe).

1.) Tortaformába sütőpapírt teszünk. Ha netán muffint sütnénk inkább és a mogyorókrémet a muffinra tennénk mintegy cupcakenél, akkor pedig a muffinformás tepsibe teszünk papírt, vagy beolajozzuk. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

 

2.) 1/4 bögre növényi tejbe (mandulatejet például) öntünk 1 teáskanál almaborecetet, majd félretesszük állni.

 

3.) Száraz hozzávalókat összekeverjük egy nagy tálban. A méréshez én amerikai mércés kanalakat használtam, az amerikai bögre 2,5 dl, ezt kimértem egy bögrében, mert ilyet még be kell szereznem.

1 és 1/2  bögre tönkölybúza finomliszt+

1/4 bögre cukrozatlan kakaópor+

1 teáskanál szódabikarbóna+

1/4 teáskanál sütőpor+

1/2 teáskanál só (nálam Himalája)+

1 teáskanál vanília őrlemény vagy valamilyen édes fűszerkeverék (fahéj, szegfűszeg, stb.)

 

4.) Folyékony hozzávalókat is összekverjük.

1 és 1/2 csésze érett, összetört banán+

1/4 bögre félretett ecetes mandulatej+

1/3 bögre kókuszolaj (nálam finomítatlan, hideges sajtolt, bio a DM-ből)+

1/4 bögre méz (nálam házi)+

még mandulatej ha felveszi/kell még

 

5.) Összekverjük a száraz hozzávalókat a folyékony hozzávalókkal. Mehet a masszába még darált mandula, vagy 1 bögre apró darabokra vágott keserű csoki.

6.) 20-25 percig sütjük muffinformában, tortaformában tovább. Végezzünk tűpróbát, ha kell.

 

II.) Csokis mogyorókrém.

A blogban leírtak alapján készítjük el a mogyorókrém alapját, házi mogyorókrém címszó alatt szerepel: mogyorót pirítunk sütőben, héjtalanítjuk konyharuhával, majd aprító gépben mogyoróvajat készítünk belőle, majd hozzáadjuk a mézet, kakaóport és kókuszolajat. Az eredeti receptben csak 2 evőkanál kókuszolaj van, de ehhez a tortához sokkal több kókuszolajat adtunk a mogyoróvajhoz, kóstolgattuk mikor lesz jó az állaga, hogy ne legyen túl tömör, keserű stb. Ez a massza a hűtőben jól tárolható, megdermed, nem romlik gyorsan. Amikor a tortát készítettük, akkor kivettük a mogyorókrémet a hűtőszekrényből, megolvasztottuk gőz felett egy fém tálban (fontos hogy alig forrjon a víz és ne lógjon bele a fém keverőedény a lábasban lévő vízbe), majd levettük a gőzről és habverővel hozzáadtunk 200 ml zabtejszínt, amitől igazán krémes állagú lett. Egy adag pörkölt török mogyorót aprítóba tettünk és a durvára aprított mogyoró egy részét belekevertük a zabtejszínnel dúsított mogyorókrémbe. Ezt a krémet öntöttük rá a kihűlt muffin tésztára a tortaformában, majd hűtőbe tettük egy éjszakára a tortát, hogy a mogyorókrém ismét megdermedjen. A tálalásnál a durvára aprított mogyoró maradék részével megszórtuk a tortát. Egi!

 

 

 

 

 

 

 

süti beállítások módosítása