Mézeskalács (mézzel) (tejmentesen is)
2019. január 06. írta: Anita Fazakas

Mézeskalács (mézzel) (tejmentesen is)

mezeskalacs_dobozban_saveas.jpg

Utólag posztolom a december elsején sütött kis fűszeres mézes kekszünket a fiammal. Rengeteg recept kering az interneten. Végül úgy döntöttem nem tojásmenteset fogok sütni, mivel már adhatunk a fiamnak tojást jól megsütve. Egy igazi mézzel, vajjal, tojással készült hagyományos receptet kerestem. A dolce vita blog nem hagyott cserben. Krisztina is az igazi mézzel készült mézeskalácsra esküszik. Különbség annyi, hogy én mézeskalács fűszer keveréket használtam, jó sokat (legalább 3 teáskanál plusz gyömbérből is 2 teáskanál).

2018: Nekem ropogós lett a mézeskalács, de lehet idővel megpuhult volna. Mi ezt nem vártuk ki :D. Kb fél nap alatt elfogyott az egész. Igazság szerint jobban is tetszik, hogy keksz és ropogós az állaga. Lehet valami finom indiai fűszeres növényi meleg tejbe mártogatni egy borongós reggelen. (Ehhez is van recept :D) Hmm... Egi!

2019: Idén vastagabbra nyújtottuk a tésztát, s betartottam a szigorú max. 10 perces sütési időt, így puha lett. Összességében szerintem 3 dolog kell hogy puha legyen a mézeskalács: 1.) szódabikarbóna (ez eleve van a receptben) 2.) ne legyen túl vékonyra nyújtva, mi fél centiméteresre nyújtottuk 3.) 7 vagy maximum 10 perc sütési idő.

 

A mézzel készült mézeskalács recept alapja innen van: http://dolcevitablog.hu/2011/12/a-fiuk-elso-mezeskalacsa-2/

Hozzávalók: 35 dkg finom liszt, 3 tk. mézeskalács fűszerkeverék, 2 tk. őrölt gyömbér, fél teáskanál szódabikarbóna, csipet só, 12 dkg vaj (mentesen kissé olvadt kókuszzsír), 20 dkg méz (kb. 2 dl), 2 db tojás sárgája felverve (aki allergiás hagyja ki)

Elkészítés:  1. Szitáljuk át a lisztet egy keverőtálba. 2. Keverjük el a lisztet a fűszerekkel és a szódabikarbónával és a csipet sóval. 3. Morzsoljuk el vele a vajat. 4. Adjuk hozzá a mézet és a tojássárgáját és  dolgozzuk el. 4. Tegyük legalább 60 percre a hűtőbe, majd lehet nyújtani, kb. 3-4 mm vastagra (újabban 0.5 cm-esre nyújtom, hogy puha legyen). 5. Kiszaggatjuk 6. 180 fokos előre melegített sütőben 10 perc alatt megsül (maximum, ha vékony akkor már 7 perc alatt).

Tipp: Mi dupla adagot készítettünk, azaz 4 tojásfehérjénk maradt. Ha nem készítünk írókát, mert magvakkal, mazsolával díszítünk, akkor pont elég a tojásfehérje mennyiség egy pavlova elkészítéséhez. Van már paleo pavlova is, mivel nincs benne eredetileg glutén, így eritrittel megoldva és kókusztejszínt felverve szokták paleosítani.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Élvezet halmozóknak: Kurkumás növényi tej (aranytej), amibe mártogathatjuk a mézeskalácsot:

Hozzávalók: 2 dl növényi tej * 1/2 teáskanál őrölt kurkuma (indiaiak által szentnek tartott gyökér) * 2 tekerésnyi bors * 1/2 kávéskanál kókuszolaj vagy ghí (segíti a kurkuma felszívódását, mellesleg a méz inzulinra gyakorolt hatását is mérsékli) * kevés méz ha kell * egyéb csodás fűszerek ízlés szerint: fél teáskanál fahéj, vagy kardamom, vagy koriander, vagy vanília, vagy gyömbér, vagy szerecsendió

Ekészítés: Forró tejhez adjuk a fűszereket és 1-2 percig takarékon főzzük. Ha magasról átöntögetjük egy csészéből a forralóba és vissza, akkor kicsit habos és kevésbé forró tejet kapunk.

Hasonló recept szerint kurkumapasztát készítünk a fűszerekből előre és a pasztából kell csak a tejhez adni 1 teáskanállal mikor készítjük: http://www.cookta.hu/hir/20160905-aranytej-recept-regi-uj-csodaital

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2018: Jövőre kidíszítjük a mézeskalácsokat tojásmentes írókával (mivel nem sült tojás van benne, így még nem eheti), ez idén elmaradt. :( Terveim szerint ezt a receptet fogjuk kipróbálni: http://www.vegagyerek.hu/2010/12/tojasmentes-irokazas.html Hozzávalók: 150 g (nád) porcukor, 3 teáskanál kukoricakeményítő, 3 teáskanál citromlé, 4-6 teáskanál növényi tej.Elkészítés: Egy tálba szitáljuk a porcukrot a keményítővel, majd belekeverjük a citromlevet. Kanalanként hozzáadunk annyi szójatejet, amennyivel egy sima, de sűrű krémet kapunk. Töltsük a masszát egy sütőpapírból készített tölcsérbe (amit elkészíthetünk pl ÍGY), csippentsük le picit a végét és kezdhetjük a díszítést (vigyázzunk, hogy inkább először csak kicsit vágjunk le belőle, nehogy túlságosan folyni kezdjen belőle a krém!).

2019: Már ehet tojást idén a fiam, szóval idén már a hagyományos írókát is legyárthatjuk. Ezt a receptet találtam hozzá: http://mezeskalacs.info/a-tokeletes-mezeskalacs-maz-titka/
Hozzávalók: 20g szobameleg tojásfehérjéhez kell 100g átszitált porcukor és 10g keményítő kis csipet só és mokkáskanál citromlé. citromlevet egy mokkáskanál 20%-os ecetre is lehet cserélni.
Elkészítés: A tojásfehérjét beleütjük a robotgép táljába és addig verjük, amíg majdnem teljesen kemény habot nem kapunk. (kb. 2-3 perc) A porcukorba belekeverjük a keményítőt és a csipet sót. A keverék felét hozzáadjuk a habhoz és 3 percig verjük vele, majd beleöntjük a második adag porcukrot és további 5 percig verjük. A két adag közt kapcsoljuk ki a gépet és fokozatosan növeljük a sebességet, különben az egész konyhát beteríti a porcukor! Akkor jó a mézeskalács máz, ha tejföl állagú. A legvégén belecsepegtetjük a citromlevet és még egyszer átkeverjük az egészet.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ahogy pedig az én kisfiam szorgoskodik:

mezeskalacs_egyutt_saveas.jpg

 

süti beállítások módosítása