Rakott káposzta
2019. január 05. írta: Anita Fazakas

Rakott káposzta

rakott_kaposzta_saveas.jpg

Ott és akkor kezdődött ez az ebéd, amikor a barátnőm házi savanyú káposzta gyártásba kezdett ősszel és karácsonyra kaptunk is tőle egy nagy adagot. A savanyú káposzta gyártás házi fortélyait sajnos még nem tudom megosztani, mert én magam még sosem csináltam. Annyit láttam, hogy hatalmas kerámia edény áll barátnőmnél a sarokban és nagyokat pukkan benne a savanyodó káposzta :D. A férjem rakott káposztáját sokat élveztem ezen a télen és most az új évben a házi káposztából készült receptet viszont sikerült is lejegyzetelnem. Isteni finom és mivel a savanyú káposzta fermentált cucc, egészséges is. Szerencse, hogy sok tejföllel a gyerekek is szeretik!

6 adaghoz:

* 1 bögre rizs

* 1 kg savanyú káposzta

* 1 kg darált disznó hús

* kevés alaplé, húsleves

* kevés kacsazsír a vöröshagyma dinszteléséhez

* 3 fej vöröshagyma

* 4 gerezd fokhagyma

* 4 tk pirospaprika

* 2 db babérlevél

* só+bors ízlés szerint

* 1 tk kanál őrölt kömény

 

*tejföl a tetejére és tálaláshoz ízlés szerint

 

1.) 1 bögre rizst sós vízben megfőzünk. Vagy úgy mint a tésztát sok vízben és leszűrjük, vagy pedig 2x annyi sós vízben s a végén mielőtt elfő az összes víz fedő alatt hagyjuk párolódni. Kb. 10 perc alatt fő meg a rizs. Nem kell teljesen puhára főzni, hisz még sül a sütőben is majd. Főzés előtt le lehet olajban pirítani.

2.) A vöröshagymát kevés zsiradékon megdinszteljük majd félretesszük.

3.) Darálthúst só és zsiradék nélkül (különben összeáll) külön edényben lepirítjuk. Amennyiben vizet enged, azt elforraljuk róla és úgy pirítjuk le.

4.) Vöröshagymát hozzáadjuk a húshoz és felöntjük egy nagyon kevés alaplével, vagy húslevessel.

4.) Hozzáadjuk a fűszereket és a fokhagymanyomón átnyomott fokhagyhagymát, majd összefőzzük, kicsit megfőzzük a darált húst is, mert eddig csak lepirítottuk, de még fő és puhul majd a sütőben is.

5.) Összekeverjük a főtt rizst a darált hússal.

6.) Jénai edénybe rétegezzük: apróra vágott savanyú káposzta (gyerekek miatt) fele+összes húsos rizs+ savanyú káposzta másik fele+tejfölt öntünk tetejére, majd megszórhatjuk pirospaprikával végül ízlés szerint.

7.) 180 fokos forró sütőbe tesszük a rakott káposztát 40 percre, majd 200-230 fokon megpirítjuk még a tetejét.

8.) Tejföllel tálaljuk.

 

A képen a férjem még locsolt rá olíva olajat.

rakott_kaposzta_jenaiban_saveas.jpg

 

 

 

 

 

süti beállítások módosítása