Málnás sajttorta - mandulás, mazsolás alappal (lisztmentes, finomított cukor mentes, sütés nélküli)
2019. január 05. írta: Anita Fazakas

Málnás sajttorta - mandulás, mazsolás alappal (lisztmentes, finomított cukor mentes, sütés nélküli)

malnas_sajttorta_karacsonyi_saveas.jpg

Karácsonykor vittünk két tortát a 92 éves nagymamámhoz a nagy családnak. Az egyik tejmentes nutellás volt (recept a blogban), a másik pedig ez a lisztmentes sütés nélküli málnás sajttorta volt. Szerintem isteni lett a nutellás, de a nagy ebéd után mégis ez a könnyű málnás lett e nyerő a család részéről.

Az alapja 100 gramm darált mandula + 70 gramm aszalt datolya lenne eredetileg a zizikalandjai blog alapján de mivel a datolya általában édesített a boltokban és nem is hazai termék, ezért lecseréltem mazsolára. No most a mazsola nem annyira édes :) így viszont vagy több mazsola kell bele mint 70 gramm vagy egy kis méz. Mi az egy kis házi mézet választottuk, de lehetne bele több mazsolával is csalni. Alap esetben csak össze kell keverni őket egy daraboló gépben, én viszont úgy szoktam hogy leöntöm az aszalványt forralt vízzel, hogy ellepje majd abból rövid idő múlva pürét készítek a daraboló gépben. Ha elkészült a robotgépben a mazsolapüré akkor abba teszem a darált mandulát és összekeverem a géppel. Plusz én még egy kis kókuszzsírt is teszek a robotgépbe a rend kedvéért, csakhogy biztosan jól megkeményedjen a hűtőszekrényben a tortánk alja. A mandulás, mazsolás, esetleg mézes és kókuszolajos masszát beledöngöljük egy tortaforma aljába, pont úgy ahogy a vajas kekszes sütés nélküli sütiknél is csinálja az ember, csak ugye itt nincs tejtermék, sem liszt, sem finomított cukor! A mandula és a mazsola tudvalevőleg (megfelelő mennyiségben és időben és módon :D) egészséges, a kókuszzsírról néha megoszlanak a vélemények. Szerintem a hidegen sajtolt, finomítatlan, bio csak nem lehet olyan rossz, ilyet, bár nem a legolcsóbb, de szinte minden DM-ben lehet vásárolni.

A málnás krémhez 500 gramm mascarponét és 500 gramm fagyasztott málnát használtunk. Fontos, hogy a málnát miután kiolvasztottuk átpréseltük egy szűrőn, hogy a magoktól megszabadítsuk. Utána egy kis lábasban feltettük főni, hogy a víz elpárologjon és mintegy szörp állagú levet kapjunk. Adtunk hozzá az elején édesítőszert, nálunk ez házi méz volt. Az ipari édesítőket nem favorizáljuk, van még finomítatlan nádcukrunk, de most a házi mézre esett a választásunk.  Mintegy felére kellett elforralni a málnát a mézzel! Miután kicsit hűlt a málna összekevertük a mascarponéval egy tálban. Egy zacskó lapzselatint beáztattunk, kifacsartunk, majd hozzáadtuk a krémhez. A hűtőből kivettük a tortaformát, alján megdermedt mandulás, mazsolás masszával, s erre öntöttük rá a mascarponés málnás krémet, majd visszatettük egy éjszakára a hűtőbe. Másnap reszelt csokival díszítettük de lehet málnával is. A férjem utólag azt tanácsolta, hogy tegyünk a mandulás, mazsolás masszára egy réteg csokit s azt is dermesszük meg a hűtőben és arra öntsük rá a krémet. (Gőz fölött érdemes egy fém tálban keserű csokit olvasztani, esetleg vajjal lágyítani.) Szerinte ez a ropogós csoki réteg még hiányzott a tortából. Szerintem ez igaz lehet, mivel csokival díszítettük pedig nekünk semmi csoki nem volt a tortában, valamint egy kis csoki minden tortát nagyon feldob. Egi!

 

 

süti beállítások módosítása