Hagyományos házikenyér
2018. augusztus 08. írta: Anita Fazakas

Hagyományos házikenyér

img_20180808_135307-save_as.jpg

Eddig kiflit sütöttem, gondoltam azt könnyebb a gyerekeknek megfogni mint a szeletelt kenyeret, de olyan macerás amúgy nyújtani, szeletelni, tekergetni. Rávettem magam, hogy elkezdjek kenyeret sütni. Háthat abból kevesebb is fogy egy szuszra, talán marad másnapra is. Nálunk itt Tordason a helyi piacra kijön a Szabó Malom, ami külön löketet ad az itt lakóknak a sütéshez, hisz talán nekik van a legjobb a lisztjük Magyarországon és van receptfüzetük is a lisztjeikhez! Na én gondoltam nem is töltöm az időt az interneten ha megvan a liszthez a kipróbált recept, akkor hajrá. Kezdjünk egy hagyományos kenyérrel. Isteni lett! Ezentúl biztosan kenyeret is rendszeresen fogok sütni. És a többi receptet is kipróbálom ami a Szabó Malom füzetében van. Borbás Marcsi, a Gasztroangyal műsorába is bekerült a malom, nem véletlenül. Szerintem a liszt fontos! És már azt is tudom, hogy vásárlás után egy napra fagyasztóba kell tenni, hogy az esetleges molypeték meghaljanak és át kell szitálni használat előtt mint régen a nénik, szóval kell hozzá vegyek egy szitát :)

Hozzávalók:

1kg BL 80 kenyérliszt (ajánlom a Szabó Malom kenyérlisztjét)

2,5 dkg élesztő

1 kiskanál cukor az élesztő felfuttatásához

1 evőkanál só (nekem 1,5 kellett mivel Himalája sót használunk)

5 dl víz

1 evőkanál kefír (langyos, vagy inkább hagyjuk ki)

 

Elkészítés:

A Szabó Malom receptfüzetéből bemásolom a szöveget, az lesz a legjobb.

 

Az élesztőt egy csészében elmorzsoljuk, 1 mokkacukrot teszünk bele, ráöntünk 1 dl langyos vizet és felfuttatjuk 15 perc alatt. A sót 4 dl langyos vízben feloldjuk, a lisztet megszitáljuk, ha hideg helyen volt várjunk hogy átmelegedjen.

Megfelelő edénybe tesszük a szitált, felmelegített lisztet, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, majd a langyos sós vízzel és a kefírrel a tésztát összeállítjuk. és addig dagasztjuk, míg hólyagos nem lesz. Amikor kész a tészta megformázzuk, meglisztezzük, konyharuhával letakarjuk, meleg helyen 1-2 órát hagyjuk kelni.

Amikor megkelt a tészta jól átdagasztjuk, megformázzuk. Ilyenkor összeesik a tészta, de ez nem baj, majd a sütőben úgyis megnő. A megformázott kenyeret, sütőpapírrarl bélelt tepsibe tesszük és a tetejét bevágjuk, langyos vízzel jól meglocsoljuk, forró sütőbe tesszük (220-240 Celsius fok). Nekem a középső részen kicsit túlpirult a teteje, legközelebb lejjebb teszem a tepsit egy sorral.

Kb. 45 percig sütjük. 20 percig nem nyitjuk ki a sütőajtót, 20 perc után forró vízzel megkenjük a kenyér tetejét, hogy pirosra süljön. Ezt a műveletet majd még egyszer megismételjük, majd a megsült kenyeret kivesszük, konyharuhába csavarjuk, majd fa alátétre tesszük hűlni. 1 óra múlva fogyaszthatjuk

img_20180808_121205-saveas.jpg

Íme itt a recept a Szabó Malom füzetéből is! Kettőt is fotóztam. Legközelebb a krumplisat is kipróbálom.

38880960_10155406157437251_2880904358092865536_n-save_as.jpg

 

süti beállítások módosítása