Pizza (élesztős)
2017. október 05. írta: Anita Fazakas

Pizza (élesztős)


20170929_202759.jpg

Ez egy este készült fotó, ennél sokkal jobban nézett ki a kisült pizza, hát még az illata és az íze! A következő recept két tepsinyi pizzához elegendő alapanyag mennyiségeket tartalmaz.

1.) Férjem 6,5 dl langyos vízben 2 evőkanál cukorral felfuttatott 50 gramm friss élesztőt majd hozzáadott 4 evőkanál olívaolajat (száraz élesztő esetén a mennyiség 2x7 gramm).

2.) A liszt aránya a következőképpen alakulhat: 200 gramm kukorica liszthez 800 gramm kenyérliszt, vagy 200 gramm rétesliszt és 800 gramm kenyérliszt, vagy 200 gramm kenyérliszt, 200 gramm kukoricaliszt és 600 gramm fehérliszt. Az 1 kiló lisztet ajánlott leszitálni. A férjem elkevert benne 1 evőkanál sót.

3.) A vizes részt, szóval a felfutattott élesztőt összekeverte a férjem a száraz résszel, szóval a lisztes keverékkel. Ezután hagyta a tésztát duplájára kelni meleg, sötét, huzatmentes helyen, kb. 25-45 perc alatt.

4.) Amíg dolgozott az élesztő a tésztában főzött a férjem egy fűszeres pardicsomszószt (de egy sima ízesítetlen paradicsompüré az üvegből, megszórva egy kis sóval is megteszi a pizzán, ha épp nincs időnk külön szószt főzni). A fenti mennyiségű tésztához 1 doboz (500 ml) passzírozott paradicsomot használt (passata). A szószba tett egy kisebb fej vöröshagymát, 2 db babérlevelet, fokhagymát, mivel nem volt friss, így ez alkalommal szárított oregánót, sót, borsot, nádcukrot ízlés szerint (só és cukor fajtától is függ hogy melyikből mennyi kell, így hiba lenne megadni). Igyekeztem úgy fotózni, hogy a képen jól látható legyenek az adalékok a paradicsomszószhoz. Bazsalikomot is tettünk volna bele, ha lett volna friss. Indukciós tűzhelyen négyes fokozaton hagytuk főni a szószt, addig amíg be nem sűrűsödött a főzés hatására.

20170928_133012.jpg

5.) Miután megkelt a tészta, a férjem jól átgyúrta, kibucizta, azaz tett a megkelt tészta alá és a tetejére is még lisztet, majd kettéválasztotta és úgy gyúrta, két buci lett belőle, hisz két tepsinyit készíthető belőle. Átgyúrás után a hűtőszekrénybe tette pihenni a bucikat, mivel a vacsoráig még volt idő, a második bucira meg csak holnap lesz szükség.

20170928_182814.jpg

6.) Mikor eljött a tésztasütés ideje, mert közelgett a vacsoraidő, a férjem kivette az egyik gombócot a hűtőszekrényből, majd kinyújtotta a levegőben (deszkán is lehet nyújtani) és belenyomkodta a kikent, kilisztezett tepsibe a tésztát és megkente a paradicsomszósszal. 

20170928_191803.jpg

7.) A férjem felvilágosított hogy minden olasz pizzán max 3 féle feltét szokott lenni. Nekünk fele halas, fele pedig sonkás lett és került még rá sajt, paradicsom, olívabogyó, lilahagyma is. A kép magáért beszél hogyan osztotta el a férjem a feltéteket. Ami fontos, hogy a szószra jön a sajt és a sajtra a többi feltét.

8.) A sütőt 250 fokra és légkeverésre állítottuk. (A pizza kemence 300 fokon süti a pizzát mint megtudtam.). A pizza akkor van készen, amikor készen van, mint ahogy azt a férjem mindig mondja. Amikor késznek nyílvánítottuk a mienket, a férjem megkente házi készítésű fokhagymás olajjal, nyomott a halas részére citromot, tett rá friss bazsalikomot (vacsoraidőre beszereztük) és borsot valamit oregánót is tett még a kész pizzára. A halas és sonkás pizzaszeleteket a nappaliban a földön ülve együtt ettük meg egy nagy fatálról.

20170929_200232.jpg

 

PS: Azóta több feltét változat is készült természetesen, a tészta recept ugyanaz.  Az alábbi kép darál húsos- mozarellás és halas-tejfölös fele-fele pizza fotója.

20171015_120954.jpg

süti beállítások módosítása