Ír kék kagyló
2019. március 05. írta: Anita Fazakas

Ír kék kagyló

kagylo2_saveas.jpg

Férjem a Metroban vett ír kék kagylót, amit ír tengervízben vákumoztak le. Itthon aztán először kiválogattuk az élő kagylókat kivéve a vákumból. Amelyik nem volt csukva, vagy kopogtatásra sem csukódott be, az kuka lett sajnos. Aztán Apa kevés forró olíva olajra öntötte a kagylókat egy fazékban, majd hozzáadott 2,5 dl száraz fehér bort, egy fél feldarabolt vörös hagymát és egy-két gerezd feldarabolt fokhagymát és pár darab félbevágott koktélparadicsomot, és egy kevés aprított petrezselyemzöldet. Vizet nem öntött rá egyáltalán, azt engedett a kagyló. Pár perc alatt készen is lett, onnan lehet tudni, hogy kész, hogy kinyílnak a kagylók, amelyik nem nyílt ki az kuka lett sajnos, szóval másodszorra is át kellett válogatni a kagylókat.  Azért maradt bőven, ahogy a képen is látszik. A főtt tészta a kagyló olíva olajos, fehér boros, zöldséges levével lett meglocsolva. A kagylót a főtt tésztán tálaltuk. Természetesen illik hozzá a frissen facsart citromlé mint a legtöbb tengeri ételhez. A 1,5 és 4 évesünk is megkóstolta a kagylót, szerencsére nem allergiásak a kagylóra és semmi bajuk nem lett tőle. A kisebbik szerette, a nagyobb nem. (Az alkoholt nem lehetett benne egyáltalán érezni, de nem párolog el teljesen azt mondják.) Kb. 3000 forintból megvolt négyünknek a kagylós ebéd most 2019-ben.

Hozzávalók: 1,5 kiló ír kék kagyló * kevés extra szűz olíva olaj * 2,5 dl száraz fehérbor * fél vöröshagyma * 1-2 gerezd fokhagyma * 6 db koktélparadicsom * kevés petrezselyemzöld * citrom * tészta

kagylo_saveas.jpg

kagylo_vakumozva_saveas.jpg

süti beállítások módosítása