Almás pite
2019. március 01. írta: Anita Fazakas

Almás pite

almas_pite_save_as.jpg

Apa szerint ez inkább francia almás pite, azaz tart. Nem tudom mi legyen a neve, de isteni lett. A fiam szerint ez jobb mint bármi, amit eddig evett sütemény vagy torta néven. Mivel már ehet tojást és tejterméket ezért ez nem mentes, hanem hagyományos recept, de mindenből a legjobb alapanyagot igyekeztünk választani és csökkentettem a cukortartalmát.

Linzer tészta hozzávalók (3:2:1 recept módosítva, csökkentett cukorral.): 30 dkg tönkölybúza finomliszt, 20 dkg 82%-os termelői vaj, 70 gramm finomítatlan nádcukor (10 dkg helyett, de nekem még ez is túl édes.), 1-2 kapirgálós tyúk tojásának sárgája, egy fél kezeletlen citrom reszelt héja, csipet só mint mindig

Almás töltelékhez hozzávalók: 7 db nagy alma (lehet több fajta alma is), 3/4 csésze finomítatlan nádcukor (lehet kevesebb tetszés szerint), 1/4 csésze liszt, 1 teáskanál fahéj, egy kevés darált dió ízlés szerint, 1 evőkanál citromlé, 50 gramm vaj

 

Elkészítés:

1.) Azonos hőmérsékletűvé tesszük a vajat és a lisztet, tojást és a citromot azaz vagy minden megy a hűtőbe vagy ki a pultra.

2.) Átszitáljuk a lisztet mint mindig.

3.) Liszthez adjuk a vajat és gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk hogy ne melegedjen meg a kezünk alatt a tészta nagyon, majd hozzáadjuk a tojás sárgáját vagy kettőt, majd a cukrot és és a reszelt citromhéjat és csipet sót is. Gombóccá formáljuk és fóliába csomagolva legalább egy órát a hűtőben pihentetjük.

4.) Tésztát kicsit hagyjuk melegedni a pulton, majd lisztezett felületen kinyújtjuk és áttesszük a pite formába, ha szétreped mikor át akarjuk tenni, nem baj, a tálban összeilleszthetjük a darabokat és összedolgozhatjuk a repedéseket az ujjunkkal. Mivel omlós tészta sütés után úgyis szétomlik majd.

5.) Összekeverjük a töltelékhez írt hozzávalók közül a lisztet, cukrot, fahéjat és aprított diót.

6.) Az almákat megpucoljuk és felszeleteljük vékony szeletekre.

7.) Az almaszeleteket megforgatjuk a cukros, lisztes, fahéjas, diós keverékben.

8.) Az almaszeleteket szépen egymás után rakjuk kör alakban úgy hogy a szélük fedje egymást, ha elértük a közepét a formának akkor újabb réteget rakunk, míg el nem fogy az alma.

9.) Mikor elfogytak a szeletek a pite tetejét egyenletesen meglocsoljuk citromlével, majd egyenletesen meghintjük még egy kis cukorral és elrendezzük a picire kockázott vajat is, úgy hogy a pite tetejének minden részére jusson belőle, ha elolvad akkor jól átjárja a vaj az egész almás tölteléket.

10.) Légkeverésen sütjük 180 fokon 50-60 percig.

11.) Várjuk meg amikor kihűlt, csak akkor szeleteljük fel.

 

 

 

 

süti beállítások módosítása