Pácolt csirkemell
2018. április 06. írta: Anita Fazakas

Pácolt csirkemell

img_20180406_093947-saveas.jpg

Ide most nincs képem a végeredményről de úgy döntöttem az nem is fontos, hisz mindenki látott már sültcsirkemellett :) és tudja is mivel akarja enni. Mi épp rukkolával ettük és egy saláta öntettel aminek a receptjét majd leírom ha lesz róla kép. Itt tényleg a pácoláson volt a lényeg, egy nagyon jó fűszerezést tanultam meg ma.

Szóval a csirkét nem mostuk meg, mert nem okos dolog belemosni a mosogatóba a bacikat (hacsak nem akarunk fertőtleníteni), mikor a csirke úgyis megsül és a legtöbb baci elpusztul a sütőben.

A fűszerkeverékünknek voltak por állagú, egész és nyers részei.  Az egész fűszereket, a tarka borsot, koriandert, római köményt Apa egy serpenyőben kicsit megpiríotta, majd ment a mozsárba. Ezekhez adtuk a porként tárolt fűszereket, a rozmaringot, pirospaprikát és kardamont. A rozmaring lehetett volna friss is, de nem volt itthon. Mennyiséget nem fogok tuni írni mert Apa érzés szerint csinálja. Szerintem másnak is menni fog érzésre. Én biztosan gyártani fogom a pácokat. Legfeljebb majd leírom az én mennyiségeimet. Az üvegedénybe öntöttük a mozsárból a fűszereket és adott még hozzá Apa sót is.

A nyers összetevő a fokhagyma volt. Ennek nem kell nyersnek lennie feltétlen amúgy, mert a granulátumnak is van előnye ahogy ma tanultam Apától. Azt mondta hogy akkor nincs benne nedvesség mint a nyers fokhagymában és lassabban romlik a hús. Nekünk nem volt itthon granulátum, szóval 5 gerezd megpucolt fokhagymát sóval együtt mozsárba tettünk s jól összezúztuk, mondhatni hogy fokhagyma pürét kaptunk. Majd adtunk hozzá olíva olajat, amivel olyan állagúra kevertük mint a majonéz. 

Végül a fokhagymás, sós olíva olajjal a mozsárból és a sós fűszerkeverékkel  a kis üvegtálból megmasszíroztuk egy tálban a három csirkemellett, plusz még öntöttünk rá annyi olíva olajat, amennyit felvett, majd egy órára félre tettük.

Sütés előtt sütőpapírral borított tepsibe fektettük bőrével felfelé, majd alufóliával lefedtük. 180 fokon sütöttük kb. 40 percet, ebből lefóliázva 15 percet, majd kicsit locsolgattuk. Akkor vettük ki amikor maghőmérővel megmértük hogy a hús belseje átlépte a 70 fokot és persze a bőre is szépen megpirult.

Sokféle felhasználásra kerültek a csirkemellek. Bébiételbe is tettük bőr nélkül, hogy kevesebb só kerüljön bele. Kenyérközé is tettük az ovis fiamnak ipari felvágott helyett, vacsorára tésztához került a fiamnak, no meg persze ebédeltünk is belőle az említett rukkola salátával és a finom öntettel. Egy újabb adag pácolt csirkemellet tortillához is felhasználtunk paprikás gombával összesütve serpenyőben, zöldségekkel, mozzarellával és egy fokhagymás, sós, borsos joghurtos öntettel megtöltve a tortillát. Egi!

 

Fázisfotók:

 

Fokhagyma pürésítése sóval. Ez még nem az olíva olajos fázis, amitől majonéz állagú lesz majd.

img_20180406_093437-saveas.jpg

 

Bepácolt csirkemell, mielőtt lefóliáztuk és félretettük állni. Ha sokáig akarjuk állni hagyni hűtőbe kell tenni!

img_20180406_095229-saveas.jpg

 

 

 

süti beállítások módosítása