Ír töltött csirkecomb krumplival
2017. október 07. írta: Anita Fazakas

Ír töltött csirkecomb krumplival

20171007_131032.jpg

Ma pont dél körül írt nekem Édesanyám hogy mi újság velünk, mikor Apa az ebédet főzte nálunk itthon. Átküldtem a fotókat Édesanyámnak, mire azt írta vissza, hogy összefutott a nyál a szájukban. Erre megkérdeztem ti mit esztek? Azt válaszolta: Maradékokat. Eszembe jutott, hogy kis koromban milyen másképp működött egy háztartás. A nők hagyományos ételeket főztek, többnyire előre több napra és sokszor kellett enni maradékot. Az én életemben a gyökeres fordulat akkor következett be mikor megismertem a szakács férjemet, aki imád főzni, jót főzni, újat főzni és nem szereti másnap ugyanazt enni. A mai ebéd kapcsán nemcsak a gyerekkorom de írországi emlékek is magukkal ragadtak. 3 évig éltünk Dublinban, egy különleges kultúra fővárosában. Apa akkor még nem volt Apa de még a férjem sem, s nem itthonról dolgozott hanem bizony végigjárt pár dublini konyhát, egész a főszakács helyettes pozícióig küzdötte fel magát. A mai íres ebéd mellé jót nosztalgiáztunk és rájöttünk, hogy nagyon hiányzik nekünk a kis sziget hangulata és az ottani magyar barátok is. Megállapítottuk, hogy évente egyszer visszajárnánk egy-két hétre. Ha ez nem is jönne össze, a gyerekeinket mindenképp szeretnénk elvinni ebbe a második otthonunkként számon tartott országba.

Apa a mai ebédhez már tegnap este beáztatta 6%-os sóoldatba a csirkét és hűtőbe tette. Mióta beszélgetek Apával a főzésről kiderül, hogy tiszta kémia. Szóval az arány 1 liter vízhez 6 dkg só. Azt, hogy mennyi víz kell nekünk azt pedig a csirke mennyisége szabja meg. Mint megtudtam azért fontos beáztatni előre sós oldatba a csirkét, mert akkor nem kell megsózni majd és puha is lesz. Apa szerint az oviba is így kéne készíteni a gyerekeknek a húst, hogy legyen valami ízük azért de ne kapjanak túl sok sót. Az áztatásos eljárással felszívja a hús azt a sómennyiséget amennyi pont kell neki. Az áztatás minimum 1 óra legyen de tarthat egész éjszaka is.

1 csirke töltelékéhez 1 száraz zsemlével lehet számolni, Apa fogta a choppert és azon 'reszelte' le a száraz pékárukat.

20171007_113135.jpg

Aztán 1 db 100 grammos vajat forrósított a serpenyőben. Mivel nem volt elég vaj itthon, adott hozzá még egy kis olíva olajat is. Az forró olajba a chopperrel apróra vágott 1 db közepes vöröshagyma ment, majd, ízlés szerint só, bors, apróra vágott zsálya, 2 csokor apróra vágott petrezselyem. Tárkony is mehet bele, ha valaki szereti és van neki otthon éppen.

A serpenyő tartalmát Apa hozzáadta a reszelt pékárúhoz, majd ahhoz tett még apróra vágott bazsalikomot. Mikor elkeverte elég száraz lett a massza, így adott hozzá még vizet.

20171007_114119.jpg

 A töltelék után a krumplit készítette el Apa. Kockára vágta majd megsózta, borsozta, valamint tett rá pirospaprikát is.

20171007_115737.jpg

Végül megtöltötte Apa a csirekcombokat, - mivel hárman eszünk csak, mert a legkisebb még nem eszik szilárd élelmiszert, ezért csak 3 csirkecombot - majd betette őket egy tepsibe, s öntött rá egy kis olajat és megsózta a bőrét. Végül alufóliát tett a tepsire és betette a sütőbe 220 fokra légkeveréses sütésre. Természetesen akkor lesz készen amikor készen lesz ahogy Apa mindig mondja, de kb. 50 percre számíthatunk. Mivel a kumplinak kb. 20 perc kell, így érdemes a krumplit 30 perccel a csirke sütésének kezdete után betenni, hogy egyszerre legyenek készen. A csirke és a kumpli mellé jól jön egy kis savanyúság is. Slainte! (Egészségetekre ír nyelven)

20171007_115249.jpg

 

 

süti beállítások módosítása