Brokkoli krémleves
2019. január 11. írta: Anita Fazakas

Brokkoli krémleves

 

brokkoli_kremleves_saveas.jpg

Mostanában sok húst ettünk krumplival, tésztával, így valami igazán zöldre vágytam és melegre, valami krémesre, valami pürére, amit a legkisebb is megeszik. Így lett brokkoli krémleves az ebéd első fogása, s hogy igazán zöld legyen a férjem mutatott egy tippet, egy késhegynyi szódabikarbónát is tett bele. ;)

Hozzávalók: 1 db közepes vöröshagyma * 2 gerezd fokhagyma * 5 dkg vaj (vagy extra szűz olíva olaj) * só * bors * 1 db Knorr házias levesalap zselé (vagy házi ételízesítő) * 1 fej brokkoli *  250 ml tejszín (vagy zabtejszín) * 1 ek. keményítő *  késhegynyi szódabirkabóna

Elkészítés:

1.) Férjem 1 db közepes hámozott vöröshagymát felvágott nagy szeletekre, 2 gerezd hámozott fokhagymát pedig a kés pengéjével szétnyomott vágódeszkán (az íze kijön, a többi mindegy mert majd turmixoljuk), majd közepes lábasban hevített 5 dkg vajba tette sülni.

2.) Amikor elkészült a hagyma, akkor a közepes lábast feléig felengedte vízzel. Utána sót (nálunk Himalája) és borsot tett bele ízlés szerint, majd hozzáadott egy késhegynyi szódabikarbónát és a Knorr házias levesalap zseléből egyet. Összeforralta az ízeket majd beletett 1 fej mosott brokkolit rózsáira szedve kb. 4 percre főni. Mivel nem párolt brokkolit készítünk, ezért nem kell, hogy ropogós legyen, megfőhet puhábbra, úgyis turmixoljuk, de ne legyen szétfőve.

3.) Amikor puha lett a brokkoli, a férjem turmixolás előtt egyet forralta még a levest a 250 ml zabtejszínnel (Lehet igazi tejszín is annak, aki bírja a sok tejterméket, mivel vaj már van benne és zabtejszín volt itthon éppen, így nem bántuk és most ez került bele.), majd botmixerrel leturmixolta.

4.) Mivel kicsit híg lett a leves, a férjem még hideg vízzel elkevert 1 evőkanál keményítőt és azt még hozzáadta a leveshez és azzal is forralt egyet a levesen (Nem kell tovább forralni, mert nem liszttel sűrítünk, nem kellett most megfőzni benne a lisztet, hogy ne legyen liszt íze.). Igazán ízletes lett a brokkoli krémleves, a férjem elég sót és elég borsot tesz bele és az ételízesítő zselében is sok fűszer van. Sajnos a sóból és borsból nem tudok mennyiséget írni, kóstolni kell, el kell találni.

 

süti beállítások módosítása