Sült malac karaj - első ebéd az új évben
2019. január 05. írta: Anita Fazakas

Sült malac karaj - első ebéd az új évben

malac_saveas.jpg

Új év első napján idén ezt a malac karajt sütötte ki a férjem. Mikor hazajött és mesélte, hogy voltak szopós malacok is a hentesnél, elszörnyedtem, gondoltam milyen jó, hogy ez egy meglett példány volt, aztán felvilágosított, hogy ez nem disznó hanem malac, szóval még ez sem élt túl sokat, de legalább nem az anyja mellől vették el. Na nem a húsfogyasztás elveire akartam kitérni. Tudom, tudom a tojásokat is elvesszük a tyúktól. Fiammal mi mindig megköszönjük az állatnak, hogy meghalt értünk. Egyelőre ennyi az összes spiritualitás, amit ebbe a témába belevittem a gyerekeimmel. A recept a következő:

1.) Vettünk 1 kg 90 dkg malac karajt. Bevagdosta a férjem a tetejét, ahogy a képen is látszik, majd mozsárban összetört fokhagymát, rozmaringot, köményt, sót és borsot. Mennyiségeket nem mesélt. Ezzel bekente a malacot, majd betette egy mély fedeles edénybe, s sörrel lelocsolta, úgy, hogy a malac bőrét véletlenül se érje a sör, mert ha vizes lesz, akkor nem sül majd olyan ropogósra mint a képen. A pácolt malacot egy éjszakára a hűtőbe tette.

2.) Másnap a malacot kivette a pácból és 180 fokos sütőben rácsra helyezte. A rács alá vizet tett egy tepsibe, hogy gőzben süljön 40 percet.

3.) 40 perc múlva kivette a vizes tepsit, megsózta a malac bőrét ahol bevagdosta és visszatette a malacot a rácsra, a rács alá tett egy papírral borított tepsit amibe csöpöghetett a zsírja a malacnak, majd feltekerte a hőmérsékletét a sütőnek 250 fokra, de ezt nem ajánlja másoknak, mert itt nagyon kell figyelni, ezért inkább 210-220 fokot ajánl kezdőknek. 20 percig kell kb. ezen a hőfokon sütni, ha már szép a teteje akkor ki lehet venni.

4.) Férjem szalonnás puliszkával, vörös lencse pürével és aszalt szilvás lila káposztával tálalta. Erről is van egy fotóm. Beteszem ide a recept alá. Hozzon mindenkinek szerencsét az újévi malac! Egi!

malac2_saveas.jpg

 

süti beállítások módosítása