Igazi kakaós csiga
2018. január 23. írta: Anita Fazakas

Igazi kakaós csiga

img_20180122_172454.jpg

Eredetileg én akartam megtanulni hogyan készül a nem kelt tésztás hanem igazi házi vajas leveles tésztás (hajtogatott élesztős tészta) kakaós csiga, amihez találtam is egy videót a youtube-on. (A végső célom az, hogy a hajtogatott tészta receptjéből faragjak majd a későbbiekben egy egészségesebb verziót, szóval legyen a csiga hagyományos hajtogatós tésztából de legyen részben teljeskirölésű lisztből és legyen csökkentett szénhidráttartalmú.) Apa szokott főzni, s én szoktam inkább kísérletezni a sütéssel. A kislányunk mellett, aki mégcsak 7 hónapos nem tudtam eléggé koncentrálni a csigára, plusz vendégünk is betoppant tegnap, így Apa segített be, végül annyira, hogy szinte az egészet ő készítette. Egyedül a végén a kakaózást, tekercselést, szeletelést és sütést végeztük mi a kisfiammal délután, óvoda után. Szinte egész nap eltartott mire megszületett vacsorára a kakaós csiga. Annyira nem volt időm, hogy fázisfotókat sem tudtam készíteni, de videón amúgy is sokkal jobb látni a hajtogatást, szerintem képekből ezt nem is lehet megérteni igazán. A videó amit alapul vettünk a Miele főzőiskola videója, címe: Blundel tészta készítése. https://www.youtube.com/watch?v=E_h5oeamzRw Mi fele mennyiséget készítettünk (bár jól fagyasztható) mert a videóban a tészta másik feléből túrósbatyu készült. Valamint kihagytuk a tojást, mert tojásallergiás a kisfiúnk. Az élesztőt pedig rendesen felfuttattuk, nem beledobtuk a dagasztógépbe mint a videóban, mivel nincs is dagasztógépünk egyelőre. Szóval a videó alapján kicsit átalakított de hagyományos búzalisztes, kristálycukros, hajtogatott tésztás kakaóscsigánk receptje a következő:

1.)  2.5 dl langyos tejben feloldottunk 50 gramm cukrot és beletettünk 25 gramm friss élesztőt.

2.) 500 gramm lisztből kimértünk 400 grammot s abban elkevertünk 5 gramm sót.

3.) A maradék 100 gramm lisztet elkvertünk kézzel 250 gramm vajjal csomómentesre (ne habosítsuk), 20 grammot visszamértünk a tésztához. A többit sütőpapírba tettük, ahol kockát formáztunk belőle, becsomagoltuk és betettük a hűtőszekrénybe hogy kicsit összeálljon.

4.) A felfuttatót élesztőt összekvertük a liszttel és a visszamért vajjal és dagasztottuk a tésztát. Tettünk bele egy keresztet, hogy elengedjen kicsit a tészta. Majd letakartuk és félretettük 20 percre.

5.) Miután megkelt a tészta 4 levelű lóherét csináltunk a tésztából. Közepébe tettük a hűtőből kivett vajat s ráhajtogattuk a tésztát kocka alakra, majd keresztet ütöttünk a tésztára s a szélek felé ütögettük a vajat. Majd kinyújtottuk téglalapnak s szimpla hajtást végeztünk harmadolással. Felesleges lisztet leserpertük. Elforgattuk a tésztát majd újra kinyújtottuk s dupla hajtást végeztünk negyedeléssel. Felesleges lisztet megint lesepertük. Ezután elforgattuk a tésztát és megint pihentettük a tésztát 20 percet de most a hűtőben.

6.) Kinyújtottuk megint a tésztát s még egy szimpla hajtást végeztünk majd megint visszatettük a hűtőbe 20 percre pihenni.

7.) Megint kinyújtottuk még egyszer utoljára a tésztát, most 1 cm vastagra.

8.) 50 gramm kakaóport elkevertünk 150 gramm cukorral a töltelékhez. Olvasztottunk vajat a tészta kenéséhez.

9.) Vajjal lekentünk a kinyújtott tésztát majd beleöntöttük a cukros kakaót, majd azt elterítettük kézzel a tésztán. Végül feltekertük a tésztát nem túl szorosan, nem is túl lazán. A hengert végül 1 cm-es darabokra szeleteltük egy szilikonlappal hogy ne sértsük meg a konyhapultot, s sütőpapírral kibélelt tepsibe pakoltuk a csigákat. Fél órát hagytuk még kelni.

10.) Gőzös sütőbe 210 fokra 8-10 percre tettük be a csigákat.

 

 

süti beállítások módosítása