Túrós lepény
2020. január 28. írta: Anita Fazakas

Túrós lepény

lepeny_turos.jpg

Ezt a lepényt nyáron szoktam sütni, alapvetően sárgabarackos, vagy szilvás lepény szokott lenni nálunk, de most megkívánta a fiam és mivel tél van, fele mandarinos, fele pedig túrós lett gyümölcs nélkül. Nekem túrósan jobban tetszik, mint mandarinnal, esetleg mazsolát tettem volna még bele, de azt nem engedték a gyerekek. A recept forrása a Vidék Íze magazin, de átalakítottam a receptet a magam ízlésére az idők folyamán. Én dupla adagot írok le, mivel az ad ki egy teljes tepsinyit.

Hozzávalók a tésztához: 500 gramm túró * 160 g vaj * 340 g (tönköly)búza liszt * 1 csomag sütőpor * 6 ek. nyers nádcukor  * 1-2 (kezeletlen héjú) citrom reszelt héja * 1/2 tk. só * vanília

Hozzávalók a túrókrémhez:  250 gramm túró * 2 db tojás * 20 g vaj * 150 g nyers nádcukor * 1 (kezeletlen héjú) citrom reszelt héja+leve * 6 ek. tejföl * 2 ek. keményítő * vanília * csipet só

Egyéb hozzávalók: apróra őrölt zab * gyümölcs tetszés szerint (sárgabarack, szilva, télen mazsola)

Elkészítés: Összegyúrjuk egy gombóccá a tésztát a hozzávalókból, majd hideg helyen egy órát pihentetjük. Addig amíg pihene a tészta előkésztíjük a gyümölcsöket és a tölteléket. Nyáron a sárgabarackot, vagy szilvát forrásban lévő vízbe mártjuk, majd lehúzzuk a héját, kimagozzuk, félbe vágjuk. Télen megpucoljuk a mandarint és cikkekre szedjük és szeleteljük. Vagy ha nem teszünk rá gyümölcsöt, elővehetjük a mazsolát. Elkészítjük a töltelékhez a krémet is amíg pihen a tészta. A tojássárgáját habosra keverjük a puha vajjal. A fehérjékből habot verünk. A túróhoz hozzáadjuk a többi összetevőt majd hozzáadjuk a habos, vajas tojássárgáját és a fehérjét is beleforgatjuk végül. A tésztát egy nyújtófelületre helyezett sütőpapíron kinyújtjuk, úgy hogy beleférjen a tepsibe. A tészta szélét felhajtjuk, hogy ne follyon ki a túrós krém majd amikor ráöntjük. A tészta felületét megszórjuk apróra őrült zabbal, hogy beszívja a nedvességet, ne ázzon el nagyon a tészta. Rápakoljuk a gyümölcsöket, vagy mazsolát ízlés szerint, amennyiben nem sima túrósat szeretnénk. Majd leöntjük a rakományt a túrókémmel. 180 fokos sütőben addig sütjük amíg aranybarna lesz a széle és már jön az illata, kb. 30 perc. Langyosan tálaljuk. 

Tipp: Amennyiben csak 500 g túrónk van, vagy nem négy főre készül, úgy 250 g túróval egy nagy pizza alakú lepény készíthető, a krém pedig készülhet csak tejföllel túró nélkül is: 2 dl tejföl, 2 tojás, 2 ek. nyers nádcukor, citromhéj, csipet só, vanília.

 

süti beállítások módosítása