Túró Rudi sajttorta (tojásmentes)
2019. június 16. írta: Anita Fazakas

Túró Rudi sajttorta (tojásmentes)

turo_rudi_torta.jpg

Lányunk 2 éves lett a minap. Férjemmel közösen gyártottunk egy túró rudi ihlette sajttortát ez alkalomból, mivel mostanában rudit kérnek a gyerekeink a boltból, eléggé rá vannak pörögve. Ha már édesség, akkor legyen minőségi alapanyagokból, mértékkel és délután fogyasztva, amikor kicsit jobban bírja a szervezet a szénhidrát túlsúlyt, ez az én hitvallásom. Ha bármi boltira rákattannak a gyerekek, akkor azt szeretem magam elkészíteni, hogy hosszú távon házi kaját egyenek túlsúlyban. Ennek okán tervezem a házi rudi gyártást is, ez a torta jó ráhangolódás volt.

A torta 23 cm-es formában készült. Az alapja piskóta helyett a nálunk szokásos  tojásmentes dupla csokis muffin tészta a kisfiam tojásallergiája miatt. A rudi tortához elég egy vékony réteg muffin tészta a tortaforma aljára. Az alább leírt muffin tészta recept mennyiségei vastagabb tésztát eredményeznének a tortaformában, mint szükséges, ha mind felhasználnánk, így érdemes egy pár adag muffint is kisütni belőle. Nálunk oda voltak a gyerekek az ötletért, hogy nem kell várniuk másnapig a tortára, mivel ugye hűtőbe jó tenni éjszakára a krémmel együtt, hanem már aznap egy kevés duplacsokis muffinnal megkóstolhatják legalább az alapját. Mivel domború lett a kisült tészta, így le is vághattam volna egyenesre a tetejét és azt is megehették volna, de az elmaradt most sajnos. Szebb lett volna. Ha így járunk el talán kisüthetjük az egészet tortaformában, s legfeljebb vastagabb réteget vágunk le belőle mikor egyenesítjük, amit megehetnek szintén a gyerekek.

A sajtkrém más receptekben túró, tejföl és tejszín, nálunk viszont mascarpone és ricotta alapú lett. A finomított cukor helyett repce mézet használtunk, hogy egészségesebb legyen. Lehet kevesebb mézzel is készíteni szerintem. Ez elég édes recept. Miután kihűlt a tészta a formában, akkor öntöttük rá a krémet és betettük a hűtőbe jó pár órára hogy megdermedjen, de a legjobb egy egész éjszakára. A csokibevonathoz nem kell másnap sok idő, elég 15 perc, így jól elő lehet készülni ehhez a tortához, ha másnap esetleg inkább takarítanánk, fürödnénk egy-egy vendégség vagy ünnepség előtt.

 

I.) Vegán dupla csokis banános muffin tészta réteg tortaformában (www.egglesscooking.com/vegan-double-chocolate-banana muffins-recipe):

(A méréshez én amerikai mércés kanalakat használtam, az amerikai bögre 2,5 dl, ezt kimértem egy normál bögrében, mert ilyet még be kell szereznem.)

1.) Tortaforma aljába sütőpapírt teszünk, a kilógó sütőpapírt levághatjuk ollóval. (Nálam 23 cm-es a forma.)

2.) 1/4 bögre növényi tejbe (mandulatej, kókusztej) öntünk 1 teáskanál almaborecetet, majd félretesszük állni.

3.) Tészta száraz hozzávalóit összekeverjük egy tálban:

1 és 1/2  bögre búza finomliszt (nálam tönköly) * 1/4 bögre cukrozatlan kakaópor * 1 teáskanál szódabikarbóna * 1/4 teáskanál sütőpor * 1/2 teáskanál só (nálam Himalája vagy Parajdi) * 1 teáskanál vanília őrlemény vagy valamilyen édes fűszerkeverék (fahéj, szegfűszeg stb.) * 1 bögre késsel aprított keserű csokoládé * ízlés szerint darált dió vagy mandula, de el is hagyható

4.) Tészta folyékony hozzávalóit is összekeverjük egy tálban: 

1 és 1/2 csésze érett, összetört banán * 1/4 bögre félretett ecetes mandulatej * 1/3 bögre kókuszolaj (nálam finomítatlan, hideges sajtolt, bio a dm-ből) * 1/4 bögre méz (nálam termelői)

5.) Összekeverjük a száraz hozzávalókat a folyékony hozzávalókkal. Az egész masszát beleöntjük a sütőpapírral bélelt tortaformába.

6.) 180 fokon, légkeverésen kb. 20-25  percig sütjük a tortaformában a tésztát, ha vékonyabb tésztát sütünk, ahogy én csináltam most, akkor elég 20 perc szerintem. Végezzünk tűpróbát, vagy használjunk maghőmérőt. Ahogy a férjem szokta mondani, minden akkor van készen, amikor készen van. Minden sütő más egy kicsit, a tortaforma nagysága és a tészta mennyisége is számít. Az illat már jó jel, ha illata van, akkor én mindig kezdek odafigyelni egy kicsit jobban.

 

II. Sajtkrémes réteg:

Hozzávalók a krémhez: 10 lap zselatin, 500 gramm mascarpone, 500 gramm ricotta, 3 db kezeletlen citrom, repce méz (világos méz, hogy a krém fehér maradjon), csipet só, vanília paszta, kevés kókusztej

Elkészítése a krémnek: 10 lap zselatint hideg vízbe áztattunk. Amíg áztak a zselatinlapok, addig 500 gramm mascarponét és 500 gramm ricottát elkevertünk egy keverőtálban spatulával, majd adtunk hozzá 2 kezeletlen, mosott citrom héját reszelve, 1,5 citrom levét, 4 evőkanál mézet, csipet sót és egy kevés vaníliát pasztából, majd jól elkevertük az egészet egy kézi habverővel. Miután kissé felszívta magát a zselatin vízzel, egy forralóban langyosított kevés kókusztejbe tettük át a lapokat hogy felolvadjon, majd átöntöttük a krémbe. Habverővel simára kevertük a krémet a zselatinnal, ráöntöttük a tortaformában immár kihűlt dupla csokis muffin tésztára és betettük az egészet a hűtőszekrénybe egy pár órára, hogy megszilárduljon a krém a tésztán.

 

III. Csokis bevonat: Férjem 1,5 db 100 grammos Merci keserű csokoládét használt a fotózott tortánál, de bármilyen legalább 70%-os kakaótartalmú csoki megteszi. Forralóban vizet melegített a férjem, mikor épphogy csak gyöngyözött a víz, akkor rátett egy fém keverő tálat a forraló tetejére, s beletörte kézzel a csokitáblákat. Miközben olvadt a csoki a fém tálban, folyamatosan keverte, nehogy leégjen a csoki. Közben hozzáadott kb. két evőkanál vajat és azt is jól elkeverte benne. Közben kivettem a hűtőből a tortaformát. Mi egy IKEA-s forgatható tálalóra tettük, s körbevágtuk a tortát azzal az eszközzel amivel a tetejét is eldolgozta a lenti képen, majd kicsatoltuk és levettük a forma aljáról a keretet. A meleg csokit ráöntöttük a tortára, közben forgattuk a tortát, majd szépen eldogozta a férjem, ahogy a lenti kép mutatja, majd rögtön tettük is hűtőszekrénybe az egészet. 5-10 perc alatt jól megkeményedett rajta a csoki és már tálalható is volt.

A képek lentről felfelé mutatják a folyamatot. Ez a kép alább az utolsó fázis, mielőtt hűtőbe került volna a csokis bevonattal a torta, hogy megdermedjen a csokiréteg is.

rudi_torta4.jpg

rudi_torta_3.jpg

rudi_torta_2.jpg

rudi5.jpg

rudi6.jpg

rudi7.jpg

 

süti beállítások módosítása