Töltött cukkini bazsalikomos darált marhahússal
2018. július 18. írta: Anita Fazakas

Töltött cukkini bazsalikomos darált marhahússal

img_20180716_130905.jpg

Kaptam egy kedves szomszédasszonytól cukkiniket. Az egyikből töltött cukkini készült, darált hússal töltve. A cukkinihez jól megy a bazsalikom, oregánó és kakukkfű is. Apa segítségével én most bazsalikomos kakukkfüvesre készítettem, úgyis rengeteg bazsalikom nő a teraszunkon idén. A receptben 1 kg húst készítettem el, nyílván ez több mint 2 db cukkini tölteléke, mert felhasználtuk a húst tésztához a fiamnak, édesburgonyához a lányomnak, másnap pitába stb. szóval többféle igényhez használtuk és előre főztünk. Cukkinitől függően ennek fele is bőven elég a cukkinibe. Recept:

1 nagyobb darab cukkinit megmostam, félbe vágtam és kiszedtem a magját. A magját kidobtam a komposztba. A húsát tovább kanalaztam hogy kis csónak legyen belőle, beleférjen a töltelék, s a kikanalazott húst aprítóba tettem. Ez majd a töltelékbe megy vissza. A cukkini alját laposra vágtam, hogy megálljon, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tettem.

2 fej vöröshagymát aprítóba tettem, majd forró zsiradékba tettem sülni. Amíg közepes lángon sült, megpucoltam és apróra vágtam 4 gerezd fokhagymát, majd azt is hozzátettem a vöröshagymához sülni. Amíg közepes lángon sültek a hagymák  egy kápia paprikát is feldaraboltam, azt is hozzátettem a hagymákhoz. Alább a kép:

img_20180716_113054-saveas.jpg

Amikor üveges lett a hagyma és a paprika is meglágyult hozzáadtam 1 kg darált marhahúst majd ízlés szerint sót és borsot, persze kevesebbet szórtam rá mivel később úgyis tudtam, hogy megkóstolom és korrigálom. Vártam hogy levet engedjen. Addig lefotóztam:

img_20180716_114520-saveas.jpg

Amikor levet engedett végre, akkor hozzáadtam az aprítóból a tököt, párat kevertem bele, majd rászórtam egy púpos evőkanál pirospaprikát is. Általában levesszük a tűzről a serpenyőt mikor rászórjuk a pirospaprikát az ételre, nehogy keserű legyen, de ennek a húsnak annyi leve volt, hogy Apa azt mondta nem kell.

img_20180716_114605-saveas.jpg

A pirosparikát elkevertem, majd sürített paradicsompürét is adtam hozzá. Mikor a hús késznek tűnt, megkóstoltam tényleg kész van-e, kell-e még sózni, vagy borsozni. A zöldfűszereket a legvégén adtam hozzá, hogy megmaradjon a friss ízük, ahogy Apa tanácsolta. Sok bazsalikomot és kakukkfüvet szedtem a teraszról, felaprítottam, majd belekevertem fűszereket a húsba és elzártam a főzőlapot. Megtöltöttem majdnem teljesen a cukkini csónakokat, annyit hagytam a tetején, hogy maradjon hely rákenni a tejfölt és a sajtot is rászórni. Bekapcsoltam a sütőt 180 fokra. Elővettem a tejfölt és sajtot reszeltem amíg melegedett a sütő. Megkentem a tejföllel a töltött cukkiniket és rájuk szórtam a reszelt trappista sajtot majd alufóliával letakartam és betettem a sütőbe. 20 perc múlva kivettem és levettem a fóliát, majd visszatettem a sütőbe  még 10-15 percre a cukkiniket, hogy rásüljön a sajt. Egészségetekre!

img_20180716_122152-saveas.jpg

süti beállítások módosítása