Falusi krumplis pogácsa (tej-, tojás-, élesztőmentes)
2018. április 20. írta: Anita Fazakas

Falusi krumplis pogácsa (tej-, tojás-, élesztőmentes)

kumplis_pogacsa21_saveas.jpg

Ez a recept 'Anya főztje'. Ezt a fajta élesztő és tojás nélküli egyszerű de igen finom krumplis pogácsát sütötte dédmamám a Békés megyei Nagykamaráson kemencében egész életében. Aztán mikor kicsi voltam és ott nyaraltam falun, akkor bár ő már nem élt, nagymamám sütött nekünk is ugyan abban a kemencében, amelynek az ajtaja az istállóból nyílott. Nagymamám érzésre csinálja mindig a tésztát, de én szerettem volna tudni a mennyiségeket, így utánajártam.

Vacsorára, vagy uzsonnára fokhagymás, sós, tökmagolajos görög joghurtos/tejfölös mártogatóst készítek hozzá általában. Egy zalai bortúrán ettünk tökmagolajos tejfölös kenyeret, onnan az ötlet. Igazán teljes pedig akkor lesz számomra ez a fogás magában, ha hosszúkásra vágott répát, uborkát, karalábét, zellert is teszek poharakba hozzá. Gulyás leves után fogyasztva ebédre, elég magában a pogácsa is.

Hozzávalók: 1 kg piros főzni való burgonya * 30 dkg finomliszt (nálam tönkölyliszt) * 15 dkg sertés zsír (nálam mangalica) * 1 evőkanál só

Elkészítés:

1.) Burgonyát megfőzzük héjastul fedő alatt. (Vagy ha gyorsabban szeretnénk megfőzni, akkor megpucolva és nagyobb egyenlő darabokra vágva főzzük.)

2.) Leszűrjük, meghámozzuk és alaposan összetörjük.

3.) Amikor még meleg a tört burgonya hozzáadjuk a lisztet, a zsírt és a sót is, majd összegyúrjuk lágyan. Lehet hogy gyúrás után ragad a kezünkre, vagy még az edény falára is, nem baj. Majd a lisztezett felületen és majd ha meghintjük liszttel a tetejét tudjuk majd nyújtani és szaggatni is. Azért ha nagyon vizes a burgonya lehet 40 dkg lisztet is használni, vagy darát is tettek bele régen ilyenkor, de próbáljuk minél kevesebb liszttel készíteni ezt a pogácsát, ne ijedjünk meg tőle, hogy lágy a tészta.

4.) Sütőt 200-220 Celsius fokra előmelegítjük (alul-felül sütés).

5.) A tésztát lisztezett felületen lisztezett sodrófával nagyjából 1 centiméter vastagra nyújtjuk óvatosan. Tehetünk rá mintát is a kör alakú kiszúróval (ahogy a fenti képen), majd kiszaggatjuk a pogácsákat a kör alakú kiszúróval és megkenjük a tetejüket olvasztott zsírral. A kiszúrós minta helyett meg is szurkálhatjuk villával a pogácsákat miután kiszaggattuk őket, vagy el is hagyható a mintázás.

6.) Sütőpapírral bélelt tepsin, vagy kizsírozott tepsin az előmelegített sütőben aranybarnára sütjük a pogácsákat. Legtöbb sütőben meg kell forgatni a pogácsákat félidőben, hogy mind a két oldala szép aranybarna legyen! (Nem jön fel a pogácsa, mivel nem élesztős, nem sütőporos, olyan vastag lesz amilyenre nyújtottuk. Ha puhát akarunk akkor vastagabbra nyújtjuk. Dédmamáé vastag volt, puha belül és ropogós, aranybarna kívül.) Ez a pogácsa, frissen, melegen jó. Ha vendgéségbe vinnénk pogácsát, akkor inkább válasszuk az elterjedt élesztőset.

♥ Recepthez tartozó útravaló: Nagymamám aki ezt a pogácsát sütötte nekem gyerekkoromban mindig azt szokta mondani, amikor feszültség kerekedik: 'Csak nyugi, nyugi!'

süti beállítások módosítása