Konfitált máj
2018. április 19. írta: Anita Fazakas

Konfitált máj

konfitalt_maj-saveas.jpg

Mostanában sokat olvasok a zsírokról, sok zsír instabil szerkezetű, s így a magas hőmérséklet nem tesz neki jót, akár toxikussá is válhat tőle, mint pl. a napraforgó olaj. A máj konfitálásánál a májat kacsa vagy mangalica zsírban szokta Apa főzni, 100 fok alatt, így nekem ez különösen szimpatikus eljárásnak tűnik, főleg hogy van baba a családban, s már ehet májat és így biztonságosan felhasználhatom a konfitált májat babaétel készítéséhez is.

A képen 2 kg csirkemáj látható 500 g mangalica zsírban, két babérlevéllel, kevés egész borssal és 2 gerezd fokhagymával kb. 97 fokon főzve. Apa beletette a maghőmérőjét is a zsírba, hogy nehogy 100 fok fölé menjen a hőmérséklete és süljön a máj, fővés helyett. 30 percig főzte. Azt mondta ezt is túl lehet főzni, s akkor kemény lesz, de amúgy meg ha odafigyel az ember sokkal puhább lesz mint a hagyományos resztelésnél. Végén leszűrte, s a májat és a zsírt amiben megfőtt külön edényben hűtőszekrénybe tettük.

Mikor melegítettük a májat, akkor alacsony hőfokon serpenyőben hevítettünk a saját zsírjából (amiben megfőtt) egy keveset s abban sütöttük át egy kicsit. A végén kerül rá a só, hogy ne legyen kemény. Babaételnél kimarad a só természetesen.

Sokféleképp lehet használni a májat, mi chopperben zsírral májkrémet szoktunk belőle készíteni a kisfiam szendvicsébe, babaételt párolt brokkolival és krumplival szintén chopperben turmixolva, magamnak friss salátával szeretem, férjem rizzsel vagy hagyományosan krumplival szereti és savanyúsággal. A saját ebédemet lefotóztam alább.

maj_salival-saveas.jpg

süti beállítások módosítása