Banános-kakaós zabkeksz (hozzáadott cukor mentes, lisztmentes)
2018. február 24. írta: Anita Fazakas

Banános-kakaós zabkeksz (hozzáadott cukor mentes, lisztmentes)

zabkeksz_bananos_kakaos-save_as.jpg

Egyre több mindent eszik a kislányom, most lényeges merre visszük a táplálkozását, a kisfiam pedig el van kapatva, vissza kell téríteni az egészséges étkezés útjára. Sok info begyűjtése után úgy állok most, hogy óvatosan a búzta liszttel és a cukor legyen természetes formában az ételeinkben.

Az egyik kategóra nyertes a zabkeksz lett. Csak 2 szétnyomott banán, 10 dkg zabpehely és 1-2 lapos ek cukrozatlan kakaópor is elég hozzá és persze a csipet só mint minden édességbe itt is fontos. 180 fokon sütjük a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsiben kb. 15 percig. (Volt hogy szétterítettem a masszát a sütőpapíron nem bajlódtam a pogácsa formázással.) Plusz a saját extráim, amiket hozzáadtam: 1 kk fahéj, 1 ek kókuszzsír, 1 tk szódabikarbóna, 1 tk méz, és egy kis citromsavval lehet még savanyítani és tartósítani is. De lehet kókuszosat is gyártani kókuszreszelékkel, vagy kakaós helyett kurkumás fahéjasat gyártani ami szép sárga lesz a kurkumától, vagy lehet reszelt almát is hozzátenni akár a banános kakaóshoz, vagy akár a kurkumáshoz, s végül mazsolával vagy csokidarabokkal is lehet gazdagítani a zabtésztát. A reszelt alma, banán és méz folyósabbá teszi a tésztát, így lehet hogy több zabot kíván majd a massza, ha adunk hozzá plusz bármely folyékony összetevőből. Ezt érzésre jól be lehet állítani. Várjuk meg amíg kihűl a massza a tepsin, akkor kevésbé lesz puha, kévésbé fog szétesni.

süti beállítások módosítása