Grillezett karibi lakoma görög inspirációkkal
2017. szeptember 02. írta: Anita Fazakas

Grillezett karibi lakoma görög inspirációkkal

20170902_135312.jpg

Apa grillsütőt kapott legutóbb karácsonyra a főnökétől, a legjobb ajándék volt! Azóta lehet tél vagy nyár szinte minden adandó alkalommal próbálgatja a sütőt. Apa szereti a valódi ételeket és ízeket, ráadásul mindez a természetben, nyugalomban, sörivás közben készítve igazi hétvégi program nekünk is. Mi is segítettünk a kisfiammal. Szerencse hogy a legkisebb aki 3 hónapos lesz, végigaludta a folyamatot és így volt időm fotózni és lejegyzetelni egy grill lakomát is végre! Mint mindig, ma is van a receptben valami új, ami lehet soha nem ismétlődik ilyen formában legközelebb, ahogy az Apánál lenni szokott.

Azt figyeltem meg, hogy minden kapott valami pác jellegűt. Az ananász volt a csúcs, egy szójás páccal volt bekenve grillezés előtt. A hús a szokásos pácot kapta Apa saját mozsárban kevert fűszerkeverékével. A főtt kukorica vajban lett megforgatva grillezés előtt, de lehetett volna olíva olajban is ha valaki kerülni szeretné a tejtermékeket. A fenti képen nem a teljes lakoma szerepel mert a hűtőben állt ekkor még a tzaziki, meg a sütőben készült a lakomához még sültkrumpli is. A teljes lakomáról nem készült fotó. De részletekben minden megvan. A mennyiségek elég hiányosak mint mindig, mivel Apa érzésre főz s egy nyugodt grillezést nem is lehet megzavarni olyan sok kérdéssel, de igyekeztem megfigyelni a mennyiségeket ahol lehetett és lefotózni mindent, így szerintem egy kis lazasággal könnyen utánozható a recept.

A hús pácolásával kezdte Apa a főzést. Egyszerűen megmasszírozta a húsokat 3 evőkanál olíva olajjal,a mozsárban kevert fűszerkeverékével (korianderből, római köményből és tarka borsból áll), sóval, fokhagymával, cayenne borssal, 1 db reszelt limemal és a lime facsart levével, valamint egy kis reszelt gyömbérrel. 

20170902_120147.jpg

Végül Apa a görög joghurtba kevert barna nádcukrot és azzal is megmasszírozta a fűszeres húsokat majd lefóliáztuk a tálat, de nem tettük hűtőbe, mert a grillezéshez nem jó ha hideg a hús.

20170902_120432.jpg

A kukorica főzés vette igénybe a legtöbb időt, fél órát főztük a kukoricákat sós vízben fedő alatt, majd bekentük vajjal a grillezéshez. A kukorica főzve is finom hát még grillezve! Kezdetben az indukciós sütőlapon 9-es fokozaton felforraltuk a kukorica vizét, majd levettük 6-osra és úgy főztük tovább a kukoricákat. Mi csak 3 csövet főztünk, mert elfelezve 6 kis csövet kapunk, ami elég az ananász, hús, krumpli és tzaziki mellé.

Mikor már állt a hús a pácban és főtt a kukorica megpucoltuk a kisfiammal a 4 db nagy krumplit és a 3 db kígyóuborkát a tzazikihez. Az uborkát lereszeltük majd megsóztuk, hogy kiengedje a levét amíg feldaraboltuk és tepsibe tettük a krumplit.

A reszelt sós uborka levét kicsavartuk erősen s áttettük az uborkát a egy másik tálba mert különben vizes lenne a joghurt a tzazikiben.

20170902_123425.jpg

A kicsavart sózott uborkába reszeltünk 3 gerezd fokhagymát, valamint adott Apa hozzá borsot, oregánót, olíva olajat. Utólag íztől függően mehet rá még só meg fokhagyma. Mi összesen 4 gerezdet használtunk a 3 db uborkához. A tzazikit lefóliázva a hűtőbe tettük addig amíg grilleztünk.

20170902_125101.jpg

Végül Apa felvágott 1 db kicsi ananászt, amihez cayenne borssal fűszerezett és nádcukorral ízesített szója kencét készített. Az alábbi képen a grillezni valókat készítettük össze egy asztalkára. Éppen az ananászt keni Apa a szójás kencével. Itt látszik a grillezéshez elmaradhatatlan sör is :)

20170902_131409.jpg

Íme végre grillre került a vajas kukorica, a pácolt csirke és a szójás ananász. A grillsütő begyújtására és kezelésére nem térek ki, mert az sütőtől függ így akinek van grillje annak ki kell tapasztalnia a sajátját. Készen akkor van az étel, amikor jó, ahogy Apa mindig mondja, de a kép sok mindent elárul. Ne feledjétek kivenni a krumplit a sütőből és tzazikit a hűtőből a tálaláshoz mert úgy lesz igazi karibi lakoma görög inspirációval. Egészségetekre!

20170902_133744.jpg

 

 

 

süti beállítások módosítása